8 April 2016

Super Healthy, Energy Boosting, Tummy Loving Apple Pie Porridge ❤


Koliko vam se puta dogodilo da dan započnete doručkom koji nije u potpunosti zadovoljio vaše potrebe, te ste ubrzo nakon osetili glad? Koliko puta ste bili u situaciji gde ste doručak kompletno preskočili? Biste li verovali da sam do pre dve godine bila šampion u obe kategorije: preskakanje s periodičnim grickanjem potpuno nezdravih namirnica do ručka, kada bih napokon pojela nešto konkretno. Danas su ove gadne navike daleko iza mene, a spoznavši benefite zdravog doručka više mi na pamet ne pada isti preskočiti pod izlikom kako nije bilo vremena, volje, namirnica, što toplo preporučujem svima vama koji ovo čitate. Dobar doručak je poput najkvalitetnijeg goriva kojim iznova pokrećemo vrlo složenu mašinu, stroj usko povezanih segmenata koji je izložen naporu, kako fizičkom, tako i onom gorem- psihičkom. Upravo zbog toga bitno je ćelije napuniti dobrom energijom, ukusnim vibracijama koje će nam dati taj preko potrebni kick-start, te nam omogućiti da kroz dan koračamo zdravi i puni energije. Kad spomenem energiju, mislim na konstantnu i onu koja se dobija iz zdravih kombinacija namirnica, a ne na instant podizače šećera u krvi poput mlečne čokolade, bombone ili sličnog. Upravo danas s vama delim recept za preukusan, ali još važnije- zdrav, izbalansiran doručak koji preporučujem svima, odraslima i dečici. Zdravima, ali i osobama koje su na posebnom režimu ishrane (u mom slučaju to je autoimmune protocol- paleo).
Prvi susret s ovim receptom na mene je ostavio poprilično ''meh'' dojam. Inače, ni kao dete nisam uživala u mekanoj hrani, kašama :) Više sam volela guliti jabuku zubima, a ne kašičicom u formi kaše. Nakon iščitavanja recepta bila sam ubeđena kako će isti ostaviti stomak polu-praznim, te kako nema šanse da bude dovoljan za početak dana. No, koliko sam se samo prevarila. Da ga inicijalno isprobam naterala me je činjenica da sam u kratkom roku morala potrošiti pola gajbe jabuka od prošle jeseni koje sam čuvala za kolače (jer ništa nije slađe od domaćih, neprskanih jabuka, ali avaj- tako nezaštićene trule brzinom svetlosti čim se temperatura malo podigne). AIP režim prehrane zaista je poseban, zanimljiv u smislu da vam nalaže da dan započnete pljeskavicom, faširanom šniclom ili složencem od povrća i mesa. Meso i ja smo na ''Vi'' do ručka i nisam mogla zamisliti bilo šta takvo u svom stomaku u cik zore! Inače nisam fan mesa, ali ga na žalost iz prehrane ne mogu izbaciti. Makar ne još. Ovaj recept došao je kao poručen razbijač monotonije (jaje i avokado su moja ''go to'' kombinacija), a kako sam imala vremena za igrati se, zasukala sam rukave i bacila se na posao!
Sastojci potrebni za kašu:
1 srednja do veća jabuka (crvena, slatka vrsta)
1 kašika kokosovog ulja
1 kašičica cimeta
1 + 1/2 kašičica meda
3 kašike kokosovog brašna
Vode, ili mleka (kravljeg, kokosovog, bademovog, izbor je samo na vama, nisam specificirala količinu, a objašnjenje ćete pronaći niže)

posuda za kuvanje (manja šerpica je skroz u redu)
drvena varjača :) (kuhača)

U šerpicu staviti kašiku kokosovog ulja, te joj dopustiti da se otopi na laganoj vatri. Za to vreme jabuku dobro oprati, oguliti i iseckati na kockice. Kad se ulje otopilo i zagrejalo, dodati iseckanu jabuku te je lagano, uz povremeno mešanje, kuvati na laganoj vatri 4-5 minuta (dok ne omekša). Potom dodati kašičicu cimeta i kašičicu i po meda i sve uz mešanje kuvati još 5 minuta. Kad su jabuke već poprilično omekanile i poprimile medeno-cimetnu boju, ali i miris (koji je fenomenalan i širi se celom kućom kao najslađa pita od jabuka), dodati 3 kašike kokosovog brašna (ukoliko imate nešto krupnije usitnjen kokos, slobodno ga ispulsirajte u blenderu, ali neće smetati ni takav, krupniji) i uz mešanje dodati vodu, ili mleko. Ja uvek koristim vodu i to u količini koja će od smese napraviti kašu koja nije previše tekuća. Naravno, ako volite više tečnosti, slobodno sipajte celu šolju (250ml). Uz mešanje prokuvati kašu još 5 minuta, te je vruću izliti u posudu za posluživanje. Po želji preko kaše možete posuti orašaste plodove, ili sezonsko, omiljeno voće. Moj izbor su bademi jer ih nastojim uneti u količini koja će podmiriti dnevne potrebe za magnezijumom (15 komada minimalno, raspoređenih kroz dan), te suvo grožđe, ili pekan orasi, ili naši domaći orasi :D Ili goji bobice... zaista, izbora je puno. Ova kaša služi se i jede topla i tako će divno ugrejati sva čula, te potaknuti metabolizam- ukoliko je usporen. Nemam reči kojima bih opisala osećaj zadovoljstva dok jedem ovo božanstvo, toliko me fino ugreje, ali ne na način koji uspavljuje, već u meni budi preko potrebnu energiju koja me prati kroz dan. Kao da konzumranjem kaše lučim (sad zvučim kao puž...) hormon sreće! Ne umem to opisati drugačije. Sreća, eto. Zanimljivo je kako me sitom drži do ručka, bez potrebe za međuobrokom. Ja ipak pojedem voćku jer moram uneti 5 obroka na dan, ali ako se brinete hoćete li uz ovakav doručak ostati gladni- worry not, nećete :D Iako se čini da je za pripremu potrebno nešto više vremena, čim uđete u štos- trebaće vam maksimalno 15-20 minuta uz par minuta hlađenja i vaš stomačić biće najsrećniji na svetu. Znam da iziskuje pripremu i da je kad-kad lakše uzeti parče hleba, nekakav namaz, kroasan ili slično, ali sva ta lenjost i instant lifestyle često se vrate s hrpom negativnih posledica po zdravlje, onako, poput bumeranga. Jesam li napomenula da će poslužiti i kao izvrsna alternativa zdravom desertu? :)
Zaista se nadam da ćete pronaći vreme i inspiraciju za pripremiti ovu prefinu kašu, te da ćete mi povratno javiti kako vam se dopada. Uvek me zanima šta mislite i svaki predlog s vaše strane je dobrodošao :) Do tada, prijatan doručak želim ❤


SHARE:

2 comments:

  1. Kao i ti i ja sam preskakala doručak, no prije nekih godinu dana sam shvatila koliko mi je bitan i da sam duže sita i manje pojedem tijekom dana kad doručkujem. Jedno vrijeme sam bila na lchf prehrani oko koje se još dvoumim i mislim da ću je ponovno uvesti, no kasnije. Sada ću samo izbaciti gluten, dakle bezglutenske žitarice dolaze u obzir pa ćemo vidjeti kako će to ići. Kod Mel sam slinila na verziju s prosom i definitvno ću je isprobati, a ovo ću također probati kada opet pređem na lchf, bit će odlična alternativa jajima jer mi se smuči jesti ih svaki dan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. LCHF prehrana je sasvim u redu, naravno, treba biti umeren s unosom F dela :D Srećno s izbacivanjem glutena, to je jedan od mukotrpnijih procesa mog života :) I čekanje da prođe tih 6 meseci pod strogom prehranom kako bi se gluten eliminisao. Puno se ljudi šali na tu temu i od GF prehrane radi trend, ne shvatajući da je nekim osobama to zaista ozbiljna stvar. Ali dobro, slobodan svet :)
      Recept od Mell je odličan :)

      Delete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig