21 January 2016

Soap or Nope?

Anionski tenzid, spoj natrijumovih i kalijumovih soli masnih kiselina, ili da pojednostavimo :) - njegovo veličanstvo sapun. Dolazi u različitim oblicima, sastavima, gramažama, namenjen različitim upotrebama. U njega se dodaju začini, lekoviti delovi biljaka, cvetova, ne bi li se postigao što lepši vizualni efekat, abrazivno delovanje, ili lekovitost usmerena ka rešavanju ciljanog problema. Ne mogu reći da sam ostala imuna na šarenoliku ponudu domaćih manufaktura, ali uvek me je na konkretno korišćenje sapuna sprečavala činenica da isti neretko kožu isušuje i može izazvati iritacije. Kad već spominjem negativno delovanje, navela bih da je kod odabira toaletnog sapuna za kožu bitno da proizvod u osnovi sadrži masnoće životinjskog porekla (goveđa, ovčija, svinjska) jer ove masnoće imaju vrlo blago delovanje s konkretnim učinkom čišćenja u odnosu na sapune koji sadrže laurinsku, kaprilnu, oleinsku kiselinu, koje imaju iritaciono delovanje. Ja lično neću odabrati gore navedene opcije jer mi se ne dopada činjenica da je radi sapuna nastradala životinja, a sigurno neću posegnuti za brendiranim, drogerijskim sapunima jer su prepuni hemije koja kožu svodi na izgled suve šljive. Srećom, ponuda ručno rađenih sapuna je vrlo široka, a moj izbor nekako uvek završi s Loko prirodnom kozmetikom jer su iskustva vrlo pozitivna i consumer-friendly jer je moguće isprobati testere pre nego li se odlučite na kupovinu određenog sapuna. U nastavku delim utiske o tri sapuna koje sam skoro potrošila, te odgovaram na pitanje: treba li vam ovo, ili ne :)
Loko Immortelle- smilje, fenomenalna biljka blistavo žutih cvetova, izuzetno dugog životnog veka, pravi je eliksir mladosti. Znate li da cveće smilja ne uvene dugo nakon branja? Izvrstan anti-age učinak ove moćne biljke prepričavan je generacijama, a čini se previše marketinški eksploatisan u današnje vreme, kad svaka druga krema, serum, ulje ''sadrže'' upravo smilje, no ako umemo čitati sastav- primetimo da ga ima samo u tragovima, negde pri dnu liste. Često. Loko Immortelle sapun bazira se na maceratu domaćeg smilja u suncokretovom ulju, dobijenog metodom hladnog prešanja. 100 gr sapuna činilo se nepotrošivo, pa sam ga podelila na dva dela. Koristila sam ga uveče, nakon uklanjanja šminke, pre dalje nege, kako bih kožu dodatno očistila, te joj pružila taj famozni anti-age efekat :) Nisam primetila da me je sapun podmladio i uklonio bore, ali je lepo finalizirao uklanjanje ostataka šminke, te mi kožu nije iziritirao, ili delovao isušujuće. Upravo ono što očekujem od sapuna. Smilje ima vrlo karakterističan miris, meni žestok. No kako se radi o maceratu, miris sapuna nije napadan. Vizualno, jako mi se dopada reljefna kompozicija boja i to što je na vrh sapuna dodano smilje :) Nice touch! Ako vam stanje kože zahtevima dopušta, preporučujem ovaj sapun kao dobru dopunu čišćenju, te osvežavanju kože. Cena: 20 kn.
Brkovi, sapun za brijanje- dobro je da je kupovina Loko proizvoda moguća samo online. Zamislite da dođete u dućan i tražite brkove! 100 gr brkova! :D Presmešno! Namenjen pravim mužjacima, na kraju ova komadina brkova završila je kod jedne ženke :D Formula se temelji na visokom udelu kokosovog ulja radi stvaranja bogate pene, kombinaciji negujućih ulja kantariona, kamilice i nevena kako bi koža nakon brijanja bila negovana i nahranjena, a u celu priču dodano je i ionsko srebro radi antibakterijskog, antivirusnog i antigljivičnog delovanja. Tu su i eterična ulja australijskog čajevca, eukaliptusa, ali i zelena i bela glina radi bolje hidratacije. Sapun sam koristila isključivo za uklanjanje neželjenih dlačica na nogama, a kako mi je koža ispod kolena jako, jako, jako, jako... kapirate, baš jako :D suva, očekivala sam mini-haos. No ne mogu se požaliti. Na žalost, ni pohvaliti nekim spektakularnim učinkom na smanjenje suhoće, jer tu valjda pomoći od sapuna nema. Prilikom uklanjanja dlačica žilet po koži klizi jednako kao i kada koristim penu, nema zapinjanja, ranjavanja, ili kasnijeg urastanja dlaka. Dakle, sasvim ok proizvod ako želite probati nešto drugačije u ovoj sferi nege. Cena za 100 gr: mislim da je 20 kn. 
Hemp, sapun za kožu sklonu aknama- hvala nebesima, pa nisam kandidat za problem kojem je ovaj sapun namenjen, ali ako u obzir uzmem periodične PMS ispade, pomislih- zašto ne probati! Ulje konoplje, hidrolat čajevca, konopljino brašno i eterično ulje čajevca tvore formulu ovog oku vrlo zanimljivog sapuna. Idealan je za kožu sklonu aknama jer ulje čajevca dezinfikuje i smanjuje upale na licu. O lekovitom delovanju ulja konoplje mogla bih napisati esej, ali ovaj put zadržala bih se na njegovom pozitivnom delovanju na ekceme, psorijazu, različite upalne procese i akne. Hemp sapun deo je mog jutarnjeg rituala onda kad bih primetila da je na licu došlo do nekakvog disbalansa, pojačanog lučenja sebuma, pms reljefnih divota. Ove sitne, tamne tačkice zapravo su mrvice (valjda konopljinog brašna, iako su me u par navrata podsetile na ugljen) koje na koži obavljaju izvrstan piling, te uspešno odstranjuju izumrle ćelije. Sapun na moju kožu nije delovao isušujuće, ali uzmite u obzir da bih odmah nakon umivanja nanela dnevnu kremu. I ovaj primerak dolazi u zapremini od 100 gr i košta svega 20 kn. 
Sumirajmo! Loko sapuni formulisani su bez sastojaka životinjskog porekla, a delovajem su vrlo konkretni i učinkoviti u onome čemu su namenjeni. Od tri navedena najmanje mi se dopada... hmm, ne najmanje, ali mogla bih bez njega- sapun brkovi. Samo zbog uvek prisutnih alternativa u kupatilu (benefiti braka vol.2). Immortelle i Hemp su odlični i od srca ih preporučujem svima, ovisno o prioritetima vaše kože. Iskoristiću priliku te pohvaliti sapun Afrika, čiji sam uzorak dobila jednom prilikom, davno, koji je izvrstan za masnu kožu, sklonu nepravilnostima- savršeno sanira sve nepravilnosti u samo par dana, bez isušivanja. Loko proizvode kupujem više od dve godine i mislim da je to prava potvrda zadovoljstva i lojalnosti. Trenutno su mi u vrhu domaćih proizvođača preparative koje bih preporučila svima i jako sam srećna što mi se nekoliko vas javilo s odličnim utiscima o proizvodima koje ste kupili na temelju mojih recenzija. Hvala što mi verujete, poverenje nema cenu. Pišite mi ukoliko ste isprobali Loko sapune. Koji vam se čini najzanimljivijim? Kakvo je vaše mišljenje o primeni sapuna u negi kože lica? Svi Loko proizvodi dostupni su na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici

Do narednog puta!


SHARE:

10 comments:

  1. "100 grama brkova" xD hihihi bas je smesno!
    Ovi sapuni su jako zanimljivi. Ja bih odma kupila Hemp! Nekako me podsecaju na Lush samo su mnogo jeftiniji i bolje izgledaju! ^-^ Ja mislim da su takvi prirodni sapuni dobri za lice i bolji nego neki gelovi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Ja odmah zamišljam kako bih se ponašala u slučaju da moram face to face tražiti nešto s vrckavim imenom :D
      Slažem se, baš su šareni- poput Lush-a. Jedino što sam ja Lush odavno izgustirala i nisam bila posebno impresionirana. Valjda zbog svih aromatičnih mirisa.
      Skroz si u pravu, hrpa gelova sadrži SLS, parfeme, alkohole.

      Delete
  2. I ja sam se (prilicno stidljivo) nasmijala sebi u njedra na ovo 100g brkova jer ovo citam dok sam na poslu :D
    Inace sam open minded i uvijek cu isprobati nesto novo ili nesto poznato ali u nekom zanimljivom ruhu - sto se odnosi i na sapune.
    Prije par godina sam imala mini pohod na Lush sapune i isprobala sam doslovno sve. U to mi je vrijeme koza bila zahvalnija pa mi nisu zasmetali ali danas je situacija nesto drugacija i ne bih se usudila kozu tijela, kamoli lica tretirati sapunom jer i oni najhranljiviji jednostavno je isuse.
    I uprkos svemu tome, ja se i dalje uvijek zalijepim za super zanimljiv izgled rucno radjenih sapuna - sva tri mirisljavka sa slika su mi presimpa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Selma, stop cheating while working :P

      Kožu treba paziti, na stranu s radoznalošću, znam koliko mame stvari koje su šarene i mirišljave i super cool, ali treba paziti na sastav. Naročito jer nam je dostupno sve. A nije sve za nas i dobro.
      Mislim da bi se tvojoj nežnoj koži jako svideo Immortelle.

      Delete
  3. Hvala na preporuci, uvek je dobro imati više opcija :) I sama sam bila protiv sapuna u svrhu čišćenja i nege lica, ali evo, pokazalo se da postoji rešenje i za nas- mimoze :D

    ReplyDelete
  4. Još ništa nisam probala od Loka al ovaj hemp me baš zanima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvrstan je za sve periodične mitisere, bubuljice, a mrvice konopljinog brašna rade super piling :) Preporučujem.

      Delete
  5. Uuuu i ja obožavam Lokovce :) Meni je najdraži sapun Koza, najmanje isušuje, kremast i diivaaan za suhu kožu.. I Intimo je u stalnom postavu, a Afriku nikako da probam, čula sam i dobre i loše kritike pa ne znam ni sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da :D I kozu sam probala, baš odličan sapun. Afrika je dobra za saniranje nepravilnosti, kontrolu sebuma. Samo treba biti umeren i prilagoditi upotrebu prema potrebama kože. Nekome je super ribati se Afrikom 2 puta dnevno, dok je nekome jednom u dva dana idealno :)

      Delete
  6. Hvala, vjerojatno cu probati jer mi s vremena na vrijeme lice poludi..

    ReplyDelete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig