8 August 2016

SUMMER DOSE OF SCARY

Ukoliko vas isečci iz naslovne fotografije nisu uplašili, ili vam se učinili morbidnim- na pravom ste mestu. Leto je sinonim za godišnji odmor, onih nekoliko dana (ili sedmica, ovisi kakve ste sreće) potpune bezbrižnosti, ili pak minimalne brige o nekim svakodnevnim problemima koji nas opterećuju kroz radni deo godine. Ako ste u situaciji koja ne dopušta putovanje, upijanje vitamina D dok se izležavate na plaži, sigurna sam da ste u potrazi za stvarima kojima ćete kvalitetno ispuniti vreme. Meni osobno nema boljeg od pronalaska dobre serije, ili filma, ali nekako posebno uživam pronaći kvalitetnu seriju u najdražem žanru, onom koji kombinuje misteriju, triler, horor i ponekad fantaziju. U nastavku ovog članka s vama bih podelila svoje favorite, serije koje su me ODUŠEVILE, ili mi se dopale na način da ih s nestrpljenjem iščekujem. Zbilja se nadam da će vas moji predlozi inspirisati na otkrivanje nečeg novog, uzbudljivog, nečeg po čemu ćete zapamtiti ovo leto :) Pa krenimo!
1. STRANGER THINGS: Ja sam, valjda, jedna od onih ludih fanova The X Files serija, TV epopeje koja je, u tada samo curici, probudila ljubav i veliko interesovanje za misteriju, sci-fi, istinu koja je... tamo negde :) Kad sam čula da se na male ekrane (NETFLIX) vraća serijal najavljen kao remek delo moderne web televizije, delo koje kombinuje elemente The X Files-a, Twin Peaks-a, The Goonies-a, nisam mogla dočekati prvu epizodu, a potom i svaku narednu. Stranger Things opisala bih kao sci-fi, misteriozno-nostalgičnu dramu s elementima horora, smeštenu u 1983. godinu. Ova priča uvodi nas u živote nekoliko porodica, u incident koji započinje lančanu reakciju koja dovodi do nestanka jednog dečaka, tragediju koja u maleno mesto unosi nemir i budi nebrojeno pitanja i nedoumica. Iako na momente poprilično zastrašujuća, ova serija rasplakala me je kao niti jedna pre. Kao glavni ''negativac'' spominje se američko ministarstvo energije (US department of energy) čiji su se glasnogovornici čak i oglasili javno, nakon prikazivanja nekoliko epizoda, sve u cilju razjašnjenja pojedinosti koje se odnose na njihov rad, eksperimente i ostale čari kojima se bave :) Uloge su dodeljene izvrsnim glumcima od kojih je najzvučnije ime Wynone Ryder. Serija ima svojih mikro mana, ali bih je svrstala u autentična dela s izvrsnom muzikom koja je obeležila 80-e! 
Ocena na IMDB-u: 9,5/10
2. DEAD OF SUMMER: Potpuno slučajno otkrivena, ova serija je poprilično nova i do sada je emitovano svega 6 epizoda. Dead of Summer smeštena je u 1989. ali kroz priču osvrtaće se na godine od pre. Radnja serije opisuje leto nakon završetka srednje škole, nekoliko mladih ljudi koji su to leto odlučili provesti u obnavljanju i ponovnom pokretanju zatvorenog Stillwater kampa, ni ne sluteći da će probuditi davno uspavanu, antičku mitologiju koja spava na dnu jezera. Priča nije spektakularna, niti nešto što već niste videli (naročito ako ste gledali Friday the 13th, Slumber House Massacre, Sleepaway Camp...), ali će odličnim plot twist-ovima držati i golicati pažnju do naredne epizode. Meni najdraža scena s ouji board (pločom za prizivanje duhova) bila bi upravo iz ove serije. Zameram nedovoljno razvijene likove i nekoliko apsolutnih nelogičnosti za period 80-ih, ali ako to zanemarimo, serija je skroz okej :)
IMDB ocena: 6,3/10 (ja ipak mislim da zaslužuje jednu 8-icu).
3. SCREAM (MTV TV SERIES): Inspirisana originalnim SCREAM filmovima Wes Craven-a (koji je, do svoje smrti, radio na produkciji ove serije), SCREAM započinje odmotavanjem klupka hladnokrvnih ubistava prethodno najavljenim kreativnim igrama i zamkama do kraja nepoznate osobe. Opet, ova priča nije nešto neviđeno, ali je poprilično zanimljiva ako ste u fazonu teen-mystery-horor žanra. Zanimljivo mi je koliko se puta nasekiram postupcima nekada poprilično praznoglavih likova :))) ali onda se dogodi neočekivani plot twist, i eto mene ponovo u sedlu apsolutne pažnje i iščekivanja :))) Iskreno, prva sezona me uopšte nije impresionirala, ali druga! Druga je poprilično drugačija i jako se osete idejne promene u produkciji koja se poprilično promenila u sezoni 2. U svakom slučaju, ako ste voleli SCREAM filmove, verujem da će vam i ova serija biti zanimljiva (napominjem, poprilično je krvava...).
Ogroman plus za trailer u kome je SCREAM najavljen kombinacijom bitnih likova iz aktuelnih serija na MTV-u. Pogledajte ga ovde
Ocena na IMDB-u: 7,2
4. OUTCAST: serija je inspirisana istoimenim stripovima Roberta Kirkmana. Priča prati Kyle-a, mladog, depresivnog outsider-a, koji se celi život bori s mračnim, demonskim silama. Kyle nije uobičajeni superheroj, rekla bih da je apsolutna suprotnost od toga, ali je samo čovek koji se sa svojim nevoljama bori najbolje što ume, te ih pokušava razumeti usput. Patrick Fugit je izvrstan u ulozi Kyle-a, i jako dobro kanališe celokupnu ideju glavnog lika. Osim njega priču oslikavaju pojedinci iz njegove okoline, tu su i elementi crkve, jer kako bi uopšte govorili o demonima, egzorcizmu i ostalim kerefekama bez crkve :) Serija je poprilično spora, kad-kad monotona, ali izvrsno drži moju nestalnu pažnju, pa verujem da bi se svidela većini koja uživa u ovakvom žanru.
Ocena na IMDB-u: 7,9.

U komentarima ispod ovog članka volela bih pročitati vaše preporuke za nezaboravno TV/laptop leto :), te kako vam se čine ovi moji, horor predlozi! Koji žanr preferirate kad se radi o serijama?







SHARE:

3 comments:

  1. TV series soulmates. Wow! Jedino ne gledam Dead of Summer, ali doći će i to na red. Zabilježila sam u tefter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaayy! :D DOS je skroz cool serija, svakako pogledaj. I zabilježi u tefter da mi trebaš napisati neku svoju preporuku, šta ću kad završe sve spooky sezone!

      Delete
    2. Evo preporuka za jednu od najstrašnijih serija ovog ljeta (makar ga je meni obilježila). Dakle, da ne dužim :drumrolls: LITERATURA ZA STRUČNI UPRAVNI ISPIT. Sam pogled na to tjera čovjeka na dvodnevno plakanje.

      Delete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig