28 September 2016

PROIZVODI ZA NEGU KOSE KOJE TRENUTNO VOLIM


U nekoliko navrata tražili ste da sa vama podelim svoju rutinu nege i stilizovanja kose, a kako je to poprilično kompleksan proces (makar je bio do pre nekoliko dana, kad sam napokon dužinu skratila za dobrih 30 cm), ovaj članak ''krčkao'' se nepristojno-odugovlačeći-dugo :) Moja rutina nije ništa posebija od vaše, samo se eventualno razlikuje u tome što kosu nikada ne tretiram istom preparativom kroz sedmice, već osluškujem njene potrebe, želje i prohteve. Deluje po malo hirovito, ali kosa je živa stvar, deo tela, ja se usudim posmatrati je kao zaseban ''organ'', stoga se prema njoj postavljam na način koji će najadekvatnije podmiriti zahteve trenutnog stanja (izgleda, elastičnosti, sklonosti isušivanju, kovrdžanju, elektrisanju, petljanju i sličnom). U mom kupatilu, kroz godinu, smenjuju se različiti preparativni proizvodi namenjeni negi kose, neki su iz drogerijske, neki iz high street ponude. Proizvodi koje obavezno moram imati su: šampon, maska/tretman (proteinski, ili za hidrataciju), serum za zaštitu krajeva i proizvod za zaštitu od topline. Proizvodi za kosu koje ćete u mom kupatilu pronaći vrlo retko, ili nikada su: regenerator, lak i pena za kosu. U ovom članku obuhvatila sam one delove preparative koje koristim celo leto, te u trenutnom periodu, osvrćući se posebno na hidrataciju i efekat zdrave, kontrolisane lepršavosti kose. Pa krenimo!
* Scalp, teme, vlasište. U nekoliko navrata, u prošlosti, otkrila sam vam kako za pranje kose proizvode odvajam na one za vlasište, te one koje koristim na dužini kose. Iako ova radnja zahteva minimalno dva različita proizvoda, ja je se pomno pridržavam jer je u mom slučaju dobitna formula za zdravu, čistu i mirisnu glavu/kosu, bez svraba, peruti ili ozbiljnijih iritacija. Alverde Sensitiv šampon s Bio-Echinaceom i Bio-Jojobom izvrstan je za pranje i čišćenje naslaga s temena jer ima umirujuće, hidratantno dejstvo na kožu. Ovaj šampon ne sadrži sintetičke boje, mirise, niti konzervanse, mineralna ulja, silikone i SLS. Pomalo sluzave teksture, zna se učiniti tricky kod doziranja, ali ja ga uvek pomešam s malo vode, te ga tako razređenog nanosim na vlasište. Na ovaj način znam da neću preterati s količinom, te ću dobiti mrvicu više pene (inače, ovaj šampon ne peni jako). Dopada mi se kako osetno osveži teme i kako nakon pranja nema nuspojava poput peruti, svraba, ili isušivanja. Ovaj šampon dostupan je u DM drogerijama i toplo ga preporučujem svima sa osetljivim vlasištem. Acidosalus šampon Iris posebno je formulisan u cilju stimulacije rasta, čvrstoće, te sprečavanja ispadanja kose. Formula ovog šampona temelji se na kombinaciji ekstrakata lekovitih biljaka prosa, ruzmarina, poljske preslice, bršljana, koprive, peruanskog balzama, vitamina E, provitamina B5 uz dodatak lactobacillus acidofilus- kulture probiotičke bakterije. Ovaj šampon do mene je došao putem Ordinacija.hr kutije i dugo sam oklevala sa isprobavanjem samo radi jednog razloga, a to je miris. Da se razumemo, miris nije neugodan, ali je za moj pojam izrazito aromatičan, biljni, gurmanski... a opet osvežavajući. No, stisla sam zube, širom otvorila prozor i odlučila probati ga :) Šampon bih nanela isključivo na vlasište, nežno ga utrljala, te ostavila da deluje do 5 minuta. Talas svežine na koži! Realan doživljaj čistoće i osećaj da je teme doživelo apsolutni preporod- to je moj način za opisati delovanje ovog šampona. Zbilja je nešto posebno, dah prirode na koži. Savršenstvo. Ukoliko svom temenu želite najbolje, definitivno morate isprobati Acidosalus Iris jer ovaj šampon je nešto drugačije od svega. Da ne spominjem dodatna 4 cm kose koji su izrasli u samo 2 meseca korišćenja ovog čuda! Jedina zamerka ide na potrebu da izrast obojim češće nego što bih to inače učinila :) Acidosalus šampon, kao i ostale proizvode ovog hrvatskog brenda, možete nabaviti ovde.
* Dužina kose. Odnosno sve ono što je ispod uha :) Trenutno sam opsednuta Niveinim Care shampoo & conditioner 2 in 1 care express šamponom koji obećava intenzivnu negu i ekspresno raščešljavanje kose. Iskreno, ovaj šampon kupila sam jer me je mirisom odveo na najlepšu plažu, na najlepši sunčani dan :) Ali osim mirisa, nudi divnu hidrataciju i osetno veću elastičnost vlasi. Namenjen je svim tipovima kose i sadrži ekstrakt cveta akacije. Toplo preporučujem svima kojima je kosa žedna. Balea Professional Tiefen Reinigung šampon namenjen je dubinskom čišćenju kose, a u sebi sadrži fitokeratin i mentol. Ovaj šampon kupujem od proleća, a koristim isključivo povremeno. Najčešće u razmaku od po 15-tak dana. Zašto? Zato što je ovo prava šmirgla za sve gadosti koje se vremenom natalože na dlaku, otežavajući je i čineći je ''nja...''. Onda kad vam se učini da se mesecima trudite od slepljene forme dobiti divnu, lepršavu kosu, a ne ide vam makar se na trepavice postavile: e, tada je vreme za ovaj šampon! Zbilja mogu reći da mi kosu očisti bolje od frizerskog tretmana dubinskog čišćenja, a da pri tom kosa nije jadna, suva, naelektrisana. Osim što uklanja ostatke proizvoda za kosu, odstranjuje i kamenac iz vode, revitalizirajući kosu i čineći je divnom. Iako se po opisu čini agresivnim, ni u kom slučaju ne utiče na boju kose (ukoliko se farbate, da znate da vam boja neće izgubiti na intenzitetu ništa više nego što bi od pranja običnim šamponom). Ne sadrži silikone, ali sadrži SLS, stoga ga nanosim isključivo na dužinu kose.
* Tretman u formi maske. Long story short: svašta probaj, Kerastase-u se vrati :) Maska koju trošim u posebnim prilikama, odnosno onda kad se ukluči crvena lampica na prekomerno eksperimentisanje alatom za termičko stilizovanje, čemu sam nekako sklona u poslednje vreme. Znam, nije za pohvalu. Nutri-Thermique maska posebna je jer spada u termo reaktivne proizvode koji će kosi pružiti intenzivnu, vrlo konkretnu negu. Šta to znači? Maska se može na kosu naneti pre pranja, nakon šamponiranja (preporuka je da se kosa lagano utapka peškirom pre nanošenja svake maske), ali se najbolji efekat postiže laganim zagrejavanjem maske jer u tom slučaju dolazi do reakcije najboljeg iskorištavanja potencijala proteina koji prodiru dublje u vlas i osiguravaju neverovatan efekat zaglađene, ojačane, zatvorene dlake. Iskreno, nemam uvek vremena nakon pranja u masku duvati vrućim fenom :) ali se taj luksuz i te kako isplati. Ako masku nanosim bez zagrejavanja, efekat je i dalje vrlo zadovoljavajući i vizualno postojan jer kosu čini lepšom, zdravijom. Iako sadrži 200 ml, količina potrebna za jedan tretman nije velika (ja koristim količinu koja odgovara polovini oraha :)), pa će teglica potrajati mesecima. Ova maska kupuje vreme između dva šišanja i idealna je za osobe koje imaju suvu kosu, sklonu pucanju. Svoj primerak naručila sam online, sa stranice Feelunique.
* Pre stilizovanja. Nakon što sam kosu oprala i lagano prosušila, volim naneti jedan od dva proizvoda s fotografije. Uniq One tretman objedinjuje i ispoljava se kroz 10 različitih efekata na kosi, a sve sam ih detaljno opisala u ovom članku, prošle godine. Jedan je od favorita u kategoriji zaštite kose od topline, te proizvoda koji će je učiniti sjajnom, besprekorno mekanom i zaštićenom između dva pranja. L'oreal Elseve Total Repair Extreme double serum proizvod je koji se sastoji od dva dela; gela koji je crvene boje i ima za ulogu rekonstruisati dlaku posebnim sastojkom LAK 10000 koji penetrira duboko u vlas, dugotrajno je štiteći od pucanja; seruma koji je transparentan i koji ima za ulogu površinski zagladiti dlaku. Proizvod se dozira pumpicom koja istiskuje posebno gel i posebno serum, a na dlanu se oba elementa mešaju i na taj našin nanose na kosu. Ja ih nanosim isključivo na krajeve, eventualno malo iznad i primetim da je kosa poprilično lagana za oblikovanje, da frizura traje duže nego inače i da su krajevi vlasi zaglađeni u celini, bez iskrzalih delova. Proizvod nema izražen miris, što je plus :)

Napokon mogu zaokružiti kompletnu priču favorita koje određeni period konstantno koristim i rotiram. Nadam se da vam je ovaj članak bio od koristi i da vas nisam previše zbunila svojom logikom primene preparative za negu kose, ali ovakav način pranja kose kod mene zbilja deluje i dugoročno mi je oporavio vlasište, te me oslobodio peruti i neugodnog svraba. Pišite mi u komentarima koji su vaši GO TO proizvodi za negu kose i delimo li koji od navedenih :)



SHARE:

19 comments:

  1. Kerastase maska je i moj favorit :) no trenutno je na cekanju jer isprobavam neke druge. A još mi dolaze tri nove :D volim proizvode za kosu i uopće nemam griznju savjesti sto ih gomilam, no sad si mislim da moram malo prestati jer imam zaliha za sljedeće dvije godine :D
    Nego, vidjela sam da si se osisala i odlično ti kosa izgleda i sada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, i tebe opasno "pere" hrčak sindrom xD
      Hvala ti, i meni se baš dopada friz :)

      Delete
  2. E sad si me zaintrigirala sa ovim Acidosalusom...

    ReplyDelete
  3. Ovo je vrlo zanimljiv post i moram reci da i mene zanima Acidosalus sampon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aneta, drago mi je ako sam pomogla :) Acidosalus moraš probati!

      Delete
  4. meni su se pokazali dobri šamponi od alfaparf -a - njihova nature linija (imala sam putno pakiranje za obojanu, a sad imam full pakiranje za kovrčavu kosu ) cijena mu je 100 kn ali sam ga ulovila kad je douglas imao 30% popusta na sve. inače imam problema sa osjetljivim i prhutavim vlasištem, sad perem s ovim već dva puta i moram reci da sam zadovoljna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alfaparf ima izvrsnu preparativu za kosu, nisam bila u prilici isprobala "prirodnu" liniju, ali verujem da su šamponi super :)

      Delete
  5. E sad i mene zanima ovaj Acidosalus, pogotovo sto kazes da ubrzava rast kose. Moja bas sporo raste i onda ono sto i naraste u par mjeseci kad posisam vrhove kao da i nije naraslo, stalno mi kosa manje-vise iste duzine. Ovaj Balein sampon cu isto potraziti jer bas mi treba tako nesto za povremeno pranje, kako ti kazes da ukloni sve nagomilane gadosti.
    I ne vezano za ovu temu ali moram ti reci veliko hvala za otkrice onog sapuna iz DM, ja do sada nisam imala nista sto tako dobro i brzo ocisti kistove. Tako da vjerujem tvojim preporukama...a sad odoh proucavati ovaj Acidosalus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žao mi je zbog toga, uglavnom želimo ono što nemamo (ja npr. da mi kosa ne raste tako ludački brzo jer me sekira hahaha).
      Acidosalus je izvrstan šampon, moje teme je preporođeno i uvek kažem- volela bih da svoje iskustvo podelim sa celim svetom, koji će doživeti jednako tako pozitivno iskustvo :D
      Divno za sapun, baš mi je drago. Još nekoliko dama mi se, nakon videa, javilo s istim porukama. Presrećna sam što vam svima odgovara :) <3

      Delete
  6. Odličan post i tako divne fotke <3
    jako si me zainteresirala za Balea i Alverde šampone <3

    ReplyDelete
  7. Hvala ti na izvrsnom postu prepunom korisnih i zanimljivih informacija! :) Ja sam još uvijek u potrazi za šamponom koji će biti dovoljno nježan prema mome osjetljivom vlasištu tako da ću zasigurno isprobati Alverde i držim fige da će djelovati. Trenutno koristim kombinaciju šampona od koprive od Koprivile i Organix-ov šampon sa kokosovim mlijekom. Poprilično sam zadovoljna njima jer mi se neugodan svrabež pojavi nakon tri dana, no bila bih presretna kada se on uopće ne bi pojavljivao. :) Također si me zainteresirala za Balein šampon koji ću nabaviti. Kao i ti, regenerator rijetko koristim no maska za kosu ili serum za vrhove su redovito u mojoj rutini. Karmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Karmen, hvala tebi na čitanju <3

      Držim i ja fige da Alverde bude dovoljno nežan.
      Probaj povremeno na teme naneti kuru od kokosovog ulja s malo maslinovog; znam, gadno je i masno i naporno za isprati, ali kako kokosovo ulje ima antibakterijski učinak, sve se nadam da bi uklonio taj neugodan svrab.

      Delete
  8. Baš sam nedavno obnovila svoje proizvode za kosu, ali moram priznati da mi se tvoje stvari stvarno sviđaju. Kada ću obavljati drugu kupovinu stvarčica za kosu, sigurno ću kupiti nešto što si spomenula u ovom postu. :)

    CANDY MAKEUP GIRL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, nadam se da budeš bila zadovoljna :)

      Delete
  9. Odličan post, Balein šampon me interesira. A, Kerastase je zakon! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerastase: doktor za kosu :D Maska je odlična, jako mi se dopada.

      Delete
  10. Koristim Alverde šampon i odličan mi je jer ja imam jako osjetljivo vlasište. Unique One tretman sam koristila prošle godine i stvarno čini čudo

    ReplyDelete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig