2 March 2016

On Wednesdays We Wear Pink ❤ L'oreal Elseve Nutri-Gloss Luminizer | Highly Concentrated Mask


Zdrava i negovana kosa koja izgleda uredno krajnji je cilj kada govorimo o odabiru i ulaganju u odgovarajuća negujuća sredstva. Maska za kosu neizostavan je deo nege ako govorimo o mom slučaju. Moja kosa je poprilično guste, oštre dlake s tendencijom isušivanja od sredine ka vrhovima. Ofarbana, ili ne- neke posebne razlike u stepenu isušivanja nema- dakle takva sudbina joj je neizbežna :), stoga je radije ofarbam jer sam primetila da dlaka u tom slučaju sporije puca. Kod izbora maske rukovodim se sastavom i uvek volim pronaći dobar proteinski miks sastojaka koji na moju kosu ima nešto konkretnije, omekšavajuće-zaglađujuće dejstvo, bez da kosa deluje slepljeno, ili otežano. Proteinske maske uglavnom su i na cenovno višem nivou, ali to nije uvek pravilo. Početkom februara, proučavajući novitete na policama lokalnog DM-a, uočila sam novu liniju od L'oreal Elseve pod nazivom Nutri Gloss Luminizer koja se sastoji od šampona, regeneratora i odgovarajuće maske za kosu. Kako 99,9% šampona sadrži SLS, a ja se trudim redukovati ga i svesti na minimum minimuma, odlučila sam preskočiti šampon, te sam na isprobavanje odabrala visoko koncentrisanu masku namenjenu kosi srednje i najduže dužine koja deluje beživotno, iskrzano i kojoj nedostaje sjaja. Iskreno, očekivala sam da će ovo biti još jedna drogerijska maska prosečnog učinka, no nakon mesec dana korišćenja utisci su nešto drugačiji.
Ako bih se osvrnula na pakovanje, L'oreal nije uveo nekakve revolucionarne promene po pitanju dizajna, mada na teglici primetim simpatične udubine/ureze kako bi otvaranje poklopca bilo lakše. Nice touch. Plastična teglica obojana je u divnu ciklama roze boju i definitivno nećete proći kraj nje, a da je ne primetite. Sadrži 300 ml proizvoda što je, po meni, dovoljno i za dvomesečnu upotrebu, ako masku koristite dva puta sedmično. Prvim otvaranjem poklopca zapuhnuo me je prekrasan cvetno-osvežavajući miris koji se na kosi zadržava danima. Ovaj epitet mi je dosta bitan jer moja čista kosa ima neverovatnu tendenciju privlačenja loših mirisa (smradova) iz okoline. Imate li i vi ovakvo iskustvo? Miris ove maske na neki način poništava loše mirise u kosi i oko mene širi divnu auru prijatnih cvetnih nota. L'oreal tvrdi kako se radi o maski koja će kosi vratiti sjaj i vitalnost, te kako je maska visoko koncentrovana. Ako se osvrnem na sastav  primetim da se visoko na njemu nalaze voda, derivat šećera ( služi kao zgušnjivač/emulgator i stabilizator sastava i formule proizvoda), quaternium 87 (meni zvuči kao naslov nekog Sci-Fi filma, predstavlja grupu amonijevih spojeva i nisam nigde pronašla da je nesiguran za upotrebu, no i dalje sam skeptična), behentrimonium chloride (dokazano toksičan iritans ukolko dođe u kontakt s kožom, očima...; s obzirom na njegova antistatička svojstva, često je prisutan u maskama, bojama, lakovima i penama za kosu), amodimethicone (derivat silikona koji površinski zaglađuje dlaku i topiv je u vodi; dobra stvar je što sa kose nestaje ispiranjem, pa ga nije potrebno hemijski uklanjati). U sastavu se nalazi i lactic acid, sastojak koji pripada grupi AHA kiselina. Iako se ista može pronaći u našem telu, mlečna kiselina u proizvodima za negu kose ima za cilj da kosu omekša, zagladi, omogući lakše oblikovanje. S obzirom da je kiselina, ona na neki način uklanja površinski sloj dlake (skidajući i deo keratinske vrednosti), te dopušta drugim hranljivim sastojcima da dopru u dlaku. Naravno, ovde govorimo o kontrolisanim i malim količinama kiseline koja vrši mikro piling dlake. Ako se pitate zašto vas, pobogu, zamaram sa sastavom- zato što želim da, kao i ja, shvatite da je isti važno pročitati i razumeti jer proizvod nameravate dugoročno koristiti na svojoj koži, kosi... ;)
A sad na zanimljiv deo! Masku koristim dva puta sedmično, iza svakog pranja kose. Prvi put sam je nanela na suvu kosu pre pranja i ostavila da deluje 20-tak minuta. Već prilikom prvog kvašenja, primetila sam osetnu razliku u mekoći dlake, posebno na krajevima koji su tada bili neošišani. Narednih puta nanosila bih je nakon šamponiranja, kosu bih lagano prosušila peškirom i nanela masku od krajeva do visine brade (nikada masku ne nanosim blizu temena). Nakon 5 minuta usledilo bi ispiranje i sušenje. Ono što sam primetila je da je maska pojedine krajeve doslovno preoblikovala u smislu da je uklonila one sitne delove dlake koji strše kad dlaka na krajevima pukne. Kao da je zagladila folikul dlake i učinila je vizuelno celom, ponovo. Kažem vizuelno jer ne posedujem mikroskop :D Volela bih da vam mogu slikati kako to izgleda pre i posle, ali s obzirom da ne posedujem super macro objektiv- verovaćete mi na reč. Gelasto-kremasta tekstura formule čini da se maska sporije troši, iako je ne štedim. Usudila bih se napraviti jedan neobičan osvrt, te ovu masku uporediti s Kerastase Nutri-Thermique koja je za moju kosu HG, ali kako joj je cena 30-36€ razumećete zašto je koristim samo praznicima :D Kerastase brend takođe je pod okriljem L'oreal Paris grupe, a kada pogledam sastav dve maske primetiću da je 90% sastojaka identično. Razlika je što se u Elseve maski nalazi AHA kiselina, dok Kerastase NT sadrži hidrolizovan protein pšenice i glicerin. Dakle, s jedne strane dobijam piling dlake koji omogućava bolju propustljivost za hranljive elemente (primetno bolje upijanje i iskorišćavanje hranljivih seruma, ulja nakon pranja kose), a s druge proteinsku, hranljivu masku i obe u konačnici mojoj kosi daju identičan finiš: zaglađenu, nežnu dlaku punu zdravog sjaja. Ukoliko je kosa šišana redovno, ova maska radiće i delovati jako dobro, no imajte na umu da ne postoji preparat koji može zameniti makaze i da svojoj dragoj kosici morate priuštiti redovno skraćivanje vrhova. 
L'oreal Elseve Nutri-Gloss Luminizer masku preporučila bih svima vama koji želite produžiti vreme između dva šišanja, vama kojima kosa ima tendenciju isušivanja i beživotnog delovanja, iako se trudite da je negujete kako treba. U drogerijskom rangu zaista je pregršt izbora, ali ovo je maska koja me je oborila s nogu- što delovanjem, pristupačnošću i na kraju cenom. Prošle godine bila je to maska Balea Vanilla & Mandelol (koju i dalje obožavam). Savet plus: nemojte se braniti od DIY maski od kokosovog ulja, shea maslaca, maslinovog ulja. Puno sam pohvala dobila i dobijam na račun izgleda svoje kose i priznaću vam da ove maske iz kućne radinosti za mene rade čuda. Takođe, preporučujem da maksimalno iskoristite benefite jabukovog sirćeta jer na dlaci radi čuda (kura ispiranja je izvrsnog učinka na kosu)! :D

Mene zanima jeste li primetile, ili već isprobale novu Elseve Nutri-Gloss Luminizer liniju proizvoda za negu kose? Kako vam se dopada moje iskustvo s maskom? Koja maska za kosu se u vašem slučaju pokazala dobitnom kombinacijom?

* proizvod dostupan u drogerijama i super/hiper marketima koji prodaju L'oreal kozmetiku. Cena: ja sam svoju platila 25 kn (u okviru akcije u kojoj je L'oreal obeležavao jubilej s popustima).



SHARE:

11 comments:

  1. Zvuči odlično i baš ću je uzeti, iako imam već četiri maske doma, ali što ću, jako ih volim :D
    I ja sam koristila Balea masku s bademom i vanilijom, ali me baš nije oduševila, kod mene je imala učinak kao prosječni regenerator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na ovaj komentar odgovorila sam pre nekoliko dana u trenutku kad je nestala struja :D Sad vidim da odgovora nema. Baš sam ti napisala kako je Baleina B&V maska na moju kosu imala skoro terapeutski učinak nakon Aussie Miracle nešto-nešto maske koja je hemijska bomba! Užas, prvo mi je omekšala, pa skoro spalila krajeve :O Ako probaš Luminizer masku javi dojmove ;)

      Delete
  2. Odlicna recenzija. Obavezno ju prvom prilikom cim vidim kupujem. Moja kosa je gusta i teska, tjeme masno ali zato skoro pola kose suho, uzasno suho. Nedavno me frizerka na moj zahtjev poprilicno sasisala i stanjila kosu, tako da me tvoja recenzija jako obradovala. Nadam se da ce i meni odgovarati i da cu produziti vrijeme izmedu dva sisanja uz pomoc ove maskice. Mare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mare :)
      Imala sam sličnih problema s kosom kao i ti i rešila sam ih tako što sam teme prala onim litarskim šamponom od koprive, a od sredine ka krajevima bogatijim šamponom koji ne isušuje. Dugoročno je jako pomoglo. Probaj povremeno s maskom od kokosovog, maslinovog ulja, shea maslaca. Probaj kosu na kraju isprati s jabučnim octom, iako na početku malo smrducka, miris nestane, a kosa je WOW! U svakom slučaju puno sreće i imaj na umu da za sanaciju takvog stanja treba vremena, ali se isplati :)

      Delete
  3. Misha, sjajna recenzija, svaka cast :) Ja sam gledala ovu masku, ali mi se nije ucinila zanimljivom. Medjutim, sada moram da je probam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada pohvale dolaze od nekoga ko piše blog o kosi, ja se mogu samo nakloniti i prihvatiti <3 Hvala lepotice. Baš me zanima kako će se tebi svideti. Kažem, meni je baš iznenađenje.

      Delete
  4. Baš ću probati ovu masku, gledala sam ovu liniju neki dan u dućanu, ali nisam bila sigurna. :) Moja kosa je slična tvojoj pa mislim da će biti dobra. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će ti biti jednako dobra kao što je i meni :)

      Delete
    2. Kupila sam masku i moram reći da sam skroz zadovoljna, kosa mi super izgleda čak i bez feniranja, tako da palac gore. Hvala na recenziji. :)

      Delete
    3. Odlično, jako me je obradovala ova vest! :) Hvala puno na feedback-u, baš sam srećna sada :D

      Delete
  5. Ja inače koristim maske iz Avona- i baš su mi super!

    ReplyDelete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig