19 March 2016

✗ ❤ Goodbye Winter Pie ❤ ✗


Ako bih morala izdvojiti jedan desert koji iz moje kuhinje nestane pre nego li ga uspem propisno servirati (doslovno jedva ''preživi'' put od rerne do potpunog hlađenja), onda je to ova pita s jabukama! Odmah da se razumemo- moji ukućani pravi su sladokusci, ali će se nekako uvek radije odlučiti za instant satisfakciju: čokoladu, kekse, voćne jogurte a la dućan, nego nešto zdravo, tipa voćke. Zato sam samoj sebi dala zadatak: osmisliti recept koji će objediniti zdrave sastojke, bez rafiniranih šećera, masti i ostalih kerefeka- tako da i sama mogu uživati u njemu. Ovaj recept je apsolutno, sasvim i potpuno moj :) ali ga drage volje delim sa svima vama u želji da ga što pre isprobate, te uživate u slasnom plesu cimeta s jabukama i medom, ukusima koji se tope pod nepcem i greju srce. I ko kaže da je cimet isključivo zimski začin može odmah otići u podrum :D Ili ćošak. Ili ormar. U hodniku. :D I pre nego li pređem na popis sastojaka, te proces pripreme ove fenomenalne delicije, napisaću vam da je recept prilagodljiv po pitanju brašna- ukoliko ste na gluten free režimu, slobodno upotrebite višenamenski brašno bez glutena, a moguće je koristiti i bademovo ili kokosovo brašno, samo u ovom slučaju to mora zaista biti brašno kako se pita u konačnici ne bi raspadala među prstima :) Naravno, ekipa čiji stomačići ne zahtevaju heavy duty maintenance koristi bez problema pšenično brašno.
Sastojci:

3 jabuke (jonagold, idared, fuji... bitno da je vrsta slatka i sočna)
1 kašičica mlevenog cimeta
4 kašike nerafiniranog šećera (ja koristim šećer kokosove palme)

1 + 1/4 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli

1 šolja meda
1/3 šolje kokosovog ulja (rastopljenog)
1/3 šolje grčkog jogurta
1 kašičica ekstrakta vanile
2 jaja (po mogućnosti domaća)

Priprema:

* Jabuke oprati, oljuštiti i iseckati na kockice (1x1 cm, ne moraju biti strogo jednake kockice) te ih staviti u posudu. Jabuke posuti 1 kašičicom cimeta i dodati 4 kašike šećera kokosove palme, te sve promešati tako da se sastojci sjedine (kao na prvoj fotografiji iznad).

* U posebnoj posudi pomešati suve delove; brašno, prašak za pecivo i so. Na ovaj način radimo samonarastajuće brašno koje će doprineti da kolač u pečenju dobije željeni volumen. Pre nego li ga se stavi u rernu, sadržaj tepsije neće delovati WOW! Magija nastaje kasnije ;)

* U posudi za miksanje pomešati med, kokosovo ulje, grčki jogurt, vanilin ekstrakt i jaja. Smiksati tako da se dobije homogena, kremasta masa. Nakon ovoga, ''mokroj'' smesi dodajemo suve delove, odnosno brašno i lagano mešamo tako da nema grudvica. Masa bi trebala biti srednje gustine, slična onoj za palačinke, mrvicu gušća. 

* Odgovarajući pleh obložiti papirom za pečenje (ja koristim onaj veći, za lazanje, a papir za pečenje biram radije nego one sprejeve protiv lepljenja jer je puno lakši za kasnije rukovanje i transport :) kolača nakon pečenja), pećnicu uključiti da se greje na 180 stepeni. U pleh uliti polovinu smiksane mase (bez panike, mase će biti naizgled malo, ali laganim naginjanjem tepsije rasporedite masu tako da pokrije kompletno dno). Potom dodati polovinu naseckanih jabuka s cimetom i šećerom, te ih ravnomerno rasporediti po masi, let's call it- testa. Zatim ponoviti, preko jabuka preliti ostatak umućene mase, onako slobodno, prekrivajući jabuke (ponavljam, učiniće se kako nema dovoljno mase, ali ne paničite, samo lagano i što ravnomernije ulijte ostatak ''testa''), te na vrh dodati ostatak jabuka. Delovaće sve to po malo neugledno i vrlo zanimljivo (sumnja hoće li se ispeći kako treba, hoće li na kraju imati ikakvog smisla), ali verujte mi- sve će biti u najboljem redu. Naredni korak je ubacivanje pekača/pleha u pećnicu i nameštanje tajmera na 60 minuta. U nekoliko trenutaka masa dobijena mešanjem suvih i mokrih delova počeće narastati, grleći pritom komadiće jabuka, formirajući divnu, mirisnu priču koja će ispuniti celu kuhinu! Prekrasan miris domaće pite od jabuka! :) S cimetom. Ništa lepše. Ovde nastaje mali problem, a to je velika mogućnost nadražaja čula ukusa uz nestrpljivo cupkanje s noge na nogu u iščekivanju isticanja tih 60 minuta :) Naravno, vreme pečenja uveliko ovisi o pećnici, pa apelujem da nakon 40 minuta svako-malo provirite i proverite kako stvari napreduju. Na kraju, test čačkalicom je uvek najsigurnije rešenje. Pre degustacije, potrebno je pitu dobro ohladiti (ja to uvek radim na simsu prozora... srećom, u potkrovlju sam, pa nema opasnosti od nestanka :D Ili ima?), iseckati na kocke, ili kako god želite, a po želji je možete posuti i prah šećerom. Meni je fenomenalna i bez. I to je to! Naredni korak vam ne moram objašnjavati, samo se prepustite čulima i pustite nepca da uživaju u zalogajima najslasnije, najmirisnije i najdivnije pite od jabuka IKADA! :D

Prijatan vam ovaj jabukotastičan vikend! 



SHARE:

2 comments:

  1. Ajme sad bi komad ove pite:-)Posto smo svi jabukoljupci ovo ubrzo isprobavam,hvala ti na receptu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, i drugi put :) Dobar tek!

      Delete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig