15 December 2015

Topli zimski Cinnamon Bun muffins (Autoimmune Protocol approved) + benefiti braka :)

Ne znam za vas, ali dolaskom hladnijih dana u meni se budi potpuno nova osoba- sladokusac. Ali ne onaj tip koji bi slistio čokoladu, napolitanku, ili slično (I wish!), već bih se poput insekta zalepila za neku voćku (čitaj: 3-5 mandarina, kruška, jabuka, kivi, aronije, nar... da, sve ja to sama pojedem u danu :D) isisavajući slast od 0-24! Mislim, nije da ja ne bih pojela čokoladu, odmah da se razumemo, ali ne smem :/ Od kad se družim s Hashimotom prehrana je dobila novu dimenziju, a samim tim iz nje su bespovratno izleteli šećeri, rafinisana ulja, aditivi, emulgatori i sve ono što bi na bilo koji način moglo biti okidač upale. Od tud i ovo Autoimmune Protocol u naslovu posta :) Dakle, svi mi koji živimo sa autoimunim oboljenjem svesni smo da, ukoliko želimo održati kakvu-takvu kvalitetu života, moramo napraviti određene kompromise, ali to ne znači da ne možemo biti kreativni! Worry not, my friends! :D Jutros sam se probudila s neodoljivom željom za nečim s cimetom, onako toplim, sočnim, a da nije čaj, ili jabuka. I dok sam se razvlačila po kuhinji, spremajući doručak, setila sam se Pinteresta i jedne fotke cinnamon buns-a koji bi došli kao poručeni u datom momentu. Malo sam se sabrala, pregledala sastojke i počela s mešanjem istih, onako, iz glave. Često radim tako, 50% bude sjajno, dok 50% završi u... well, smeću. Ali čovek se uči dok je živ, a Miša dok još ima kuhinju koju nije zapalila :D I nerava da pregura mini panične :P Kako je cela priča završila i više nego uspešno, odlučih s vama podeliti recept, pa nastavite s čitanjem!
Šta vam je potrebno:

Za izradu muffina:
- 1/2 šolje/cup size, oko 200 gr kokosovog brašna (ja kupujem od Alnature u DM-u, ili u Lidlu; to su više coconut flakes, krupnije samleven kokos koji kasnije odmerim i usitnim u procesoru/blenderu kako bih dobila brašno). Imajte na umu da će vam trebati možda više od 200 gr, ukoliko kokos koji koristite nije velike upijajuće moći. Sve zavisi od kokosa. A ja sam za recept odmeravala usput, odokativno :)
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice morske soli, ili obične kuhinjske (ja koristim morsku)
- 4 jaja
- 1/3 šolje/ cup size bademovog ili kokosovog mleka (s normalnom, punom količinom masti, nikakvo light, ili diet)
- 1/2 šolje/ cup size meda
Za izradu toppinga:
- 2 velike kašike mlevenog cimeta
- 4 kašike meda
- 2 velike kašike kokosovog ulja (otopljenog, u tečnom stanju)
- 1/4 šolje/cup size iseckanih oraha (ukoliko želite, nije obavezno)
Alat:
- merice (ja sam kupila cups, prema USA kuvaru, imate ih u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici na odjelu plastike, ili kolača, a za detaljnije informacije o tačnim ekvivalentima cup-ml/gr kliknite na link koji sam označila u rečenici)
- kalup za muffine
- korpice za muffine
- dve posude za mešanje sastojaka
Izrada muffina: U plastičnoj posudi pomešajte prvo suve sastojke (kokosovo brašno, sodu bikarbonu i so), a potom u blenderu, li ručno (kako je vama lakše) pomešajte mokre sastojke (jaja, bademovo/kokosovo mleko, med). Pomešajte suve i mokre sastojke (jednostavno dodajte mokre suvima i mešajte kašikom, ili lopaticom za kolače) i pratite gustinu smese. Verovatno da će biti retka, ali ne brinite, u tom slučaju samo dodajte kokosovog brašna dok ne postignete konzistenciju mrvicu gušću od smese za palačinke. Kokosovo brašno koje dodajete naknadno ne morate usitnjavati jer će smesa dobiti crunchy teksturu :)
Izrada toppinga: U posebnoj posudi pomešajte cimet, med, rastopljeno kokosovo ulje i dodajte seckane orahe. Ovaj deo bez problema možete pomešati običnom kašikom. 
Zagrejte rernu na 175 stepeni C.
U kalup za muffine poslažite papirne korpice (ja svoje kupujem u DM-u jer se testo ne lepi za njih) i krenite sa slaganjem smese na sledeći način:
- ispunite 1/4 korpice smesom za muffine
- dodajte 1 kašičicu toppinga
- čačkalicom šarajte po toppingu kako bi se zvezdasto rasporedio po testu za muffine (ništa komplikovano, samo ga zvezdasto raširite i to je to)
- dodajte smesu za muffine preko, tako da je sada papirna korpica ispunjena 3/4
- na vrh muffina dodajte ponovo kašičicu toppinga i ponovo prošarajte čačkalicom

Od gore navedene količine dobila sam 9 muffina. Ukoliko vam se jako svide i odlučite da 9 nije dovoljno, samo poduplajte smesu i voila! Kalup s muffinima stavite u zagrejanu pećnicu i pecite oko 25 minuta (na 175 stepeni C). Muffini će fino narasti i dobiti fluffy odelce :D Po isteku vremena probajte svaki čačkalicom, a ukoliko na njoj nema ostataka testa- znači da su gotovi! Izvadite ih iz rerne i ohladite pre vađenja iz kalupa. Servirajte u najdraži tanjirić, skuvajte neki fini čaj, ili ugrejte šolju mleka i uživanje može da počne. Ukus im je identičan klasičnim cinnamon rolls/buns-ima, a ova varijanta je daleko zdravija od one koju kupujete u pekarama ili poslastičarnicama. Odsustvo šećera se uopšte ne oseti, ali za sve vas koji si ne možete pomoći- probajte ih posuti prah šećerom :)

Benefiti braka: ako ste se pitali zašto se ovaj deo priče uopšte nalazi u tekstu kulinarske tematike- samo lagano, sad ću pojasniti. Imati supruga(u) ne znači samo deliti račune za vodu, struju, auto, decu :P Ne! Imati supruga znači imati pokusnog kunića za sve kulinarske eksperimente, osobu koja će bez puno pitanja isprobati i iskeno oceniti svaki vaš kreativni ekspoze :D Ako ljubav na usta ulazi, onda ja svog dragog volim najviše na svetu (čitaj: hvala mu na kušanju svih eksperimenata ikada :D ). Sad se odoh ''baciti'' na jedan muffin, a vi mi pišite hoćete li isprobati ovaj recept i kako vam se cela priča čini :) Prijatno, do narednog puta!


SHARE:

4 comments:

  1. Jeej mafini i još sa cimetom gdje ćeš bolje, ja ću dodati i malo šećera :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Joj, prefini su! Baš se moram kontrolisati haha :D
      Slobodno, samo upozoravam- i ovako bez šećera su baš slatki ;) Javi kako su ispali.

      Delete
  2. Znas sta je nezgodno kod ovih mafina??? Kad je covek na poslu od 7am, nema nista slatko u tasni, a sam je u smeni pa ne moze da ode do prve prodavnice i onda naidje na fotke ovih mafina...pa progurala bih ruke kroz monitor samo za jedan griz :( :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Mogu misliti, mene kad savlada glad... recimo da nisam sva svoja haha :D

      Delete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig