18 January 2015

I AM A BLOGGER. BUT I AM A READER FIRST.

Baš sam se ovih dana pronašla u razmišljanju i vođenju unutrašnjeg monologa na temu sveopšte kulture, tolerancije i ljudske naravi. Složene teme, složićemo se :) Ali i neizbežne ukoliko se bavite bilo kakvim vidom deljenja informacija na socijalnim mrežama, blogovima, portalima. Po naslovu možete zaključiti kako ovo neće biti ''još jedna recenzija'' već potpuno nasumičan tok misli koje se nakupljaju neko vreme. Moja namera nije da uvredim ili ciljam na nekoga konkretno, već da sa vama podelim nekoliko stvari koje me... pa, recimo smetaju, sagledanih iz ugla blogerke/pisca, odnosno čitateljke istih sadržaja. Pa da krenemo :)

...But I'm a reader first!
1. Gramatika, opšta načela pravopisa i digitalne komunikacije
Kao autorka bloga i bilo kakvog sadržaja objavljenog online smatram se odgovornom da isti napišem u skladu s nekim opštim pravopisno- gramatičkim načelima. Ne mislim da mi je potrebna diploma Filološkog fakulteta, ali osnovne stvari na znanje dobili smo potpuno besplatno, kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje :) Kao čitateljka često naletim na oku dopadljive, ali tako traljavo napisane sadržaje (ne radi se o beauty blogovima, već o blogovima uopšte) i apsolutnu nepismenost. Da, priznajem- ja sam grammar nazi i nemam pardona niti interesa da se duže zadržavam na blogovima na kojima autor piše: ''neznam, baljezgam, samnom, dali (umesto da li?), reko (bez h), će te'' i tako dalje. Sledeća stvar koja me iritira su psovke i ulični izrazi, bez pardona. Ne vidim smisao istih u sadržaju poput recenzije maskare, možda je problem do mene? 
Takođe, ne znam da li vam se dogodilo da, dok čitate određeni sadržaj, u pola priče osetite nekakav nadmeni, sarkastični ton u smislu ''Ja mačka- vi miševi'' :D Pa čemu to? Niko od nas ne zna apsolutno sve (inače bi nam glave bile kao lollypop) i veći čovek se ne postaje umanjivanjem svih ostalih. 
Svakome se potkrade greška u tipkanju (meni prvoj, naročito ako tipkam kao pomahnitala da mi ne pobegne misao) i to je sasvim u redu. Digitalna komunikacija kao sredstvo deljenja sadržaja online sa sobom nosi neka nova pravila. Niže sam zalepila jedan poveći kolaž koji mi se učinio interesantnim, ne želim da pametujem, već se nadam da ćete ga pronaći korisnim :)

2. Potpuno bezlični sadržaj, blogeri opterećeni statistikom, dosadni vloggeri 
Ili- pišem jer me tera statistika. Kao čitateljka zadržavam se i vraćam blogovima čiji su autori u sadržaj utkali delić sebe. Nije neophodno da svojim čitateljima prosipaju dušu i bespotrebnu patetiku, ali kada naiđem na tekst koji zrači osobnošću autora, njegovim/njenim karakterom, iskrenošću, neusiljenim pisanjem- e to je onda prava stvar! Ukoliko se bavite bloganjem, pišite onda kada osetite nalet inspiracije, a ne onda kada shvatite da niste ništa napisali 5 dana, pa se osećate obaveznim jer statistika nalaže (ne znam samo po kojim pravilima, i imaju li takve stvari uopšte smisla) da bi do sada trebali imati 250.794 pregleda. Ne, ne trebate se zamarati brojkama. Pišite onda kada imate šta pametno za napisati :) Dalje, fenomenalni su mi blogeri koji po svaku cenu moraju snimati daily vlog-ove, a sadržaj istih je dosadan do te mere da vam se na početku spava, a potom vam se toliko zgorči da ne želite pogledati niti jedan vlog zapis. Ikada! Po meni se ovo ravna sa onim FB statusima susede koju sam obrisala nakon 2 dana (i to je bilo predugo) kojima nas je na svakih 10 minuta obaveštavala šta radi (Primer: ''Gladna sam, a u frižideru samo kiseli krastavci.'' 10 minuta kasnije: ''Nema potrebe da mi šalješ poruke, prebolela sam te.'' 20 minuta kasnije:''Kretenu, zašto me ignorišeš?''). Razumete o čemu vam pišem? Nikoga ne zanima da li je tamo neki vloger skuvao čaj od kamilice ili od mente, da li je jeo rovito ili tvrdo kuvano jaje, a potom zaglavio na wc-u, zatim blebetao prazno u kameru samo da bi imao/la video za zakačiti na You Tube. Epic momenat je kada krene ispovedanje (TMI overload) ili trpanje muža/žene u svaki video zato što, eto, jedan dosadnjaković nije dovoljno dosadan :D Postoji još jedna stvar, a zove se harizma i ne može se kupiti. Sorry. 

3. Nobody likes me, everybody hates me...
Ili preterana patetika u stilu opisanom u podnaslovu. Da, znam, zločesto od mene. Blog je super alatka za zbližiti se sa čitateljstvom, nekada napisati post ličnog karaktera, dopustiti ljudima da autora mrvicu bolje upoznaju. Ali postoje autori koji imaju neverovatnu motivaciju da se dopadnu svima, da ih svi vole, ali kroz žaljenje, sažaljevanje... Mene kao čitateljku zaista ne zanimaju verbalne dijareje o tome kako se celi svet urotio protiv osobe XY, kako je on/ona ugrožen/a komentarima okoline ili čitateljstva, kako se konstantno trudi i radi (a mi ostali vegetiramo, ne razumem?) i ima milion obaveza (fax, dečka, mačku, psa, susedu)... Zaista?!? Smatrajte me hejterkom, ali imam 0% tolerancije na ovakve slučajeve. Na žalost, sve ih je više i ne razumem šta ljudi time žele postići? Jedno je podrška, ali niko neće rešavati vaše probleme, zato se dovedite u red i razmislite zanima li ljude baš sve to (svi smo mi voajeri, ali negde postoji granica). Ukoliko baš želite sa svetom podeliti momenat koji je ličan i samo vaš, neka to bude u konstruktivnom smislu, u cilju pomoći nekome, a ne ubiti ga u pojam. Ponavljam, ne hejtam, ovo je samo moj stav prema drami- mesto joj je u teatru, na pozornici, a ne na blogu :)

4. Neadekvatne, neiskrene, plaćene i površne recenzije preparative
O ovoj temi smatram da mogu napisati puno, previše čak. Pitate se možda kako znam da je recenzija neiskrena i kako mogu deklarisati nešto kao neiskreno? Jednostavno, povezujem određene činioce. Ukoliko pratim određeni blog, pratim i njegovu autorku (Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin'- you name it!), ne primarno zbog nekakvog voajerizma, ali i sama umem postaviti određeni sadržaj na neku od gore pomenutih platformi, pre nego li to napišem na blogu. Situacija: blogerica XY stavlja sliku na Instagram, sva ushićena kako jedva čeka isprobati kremu/serum/šta god! u ponedeljak. U petak iste sedmice je na blogu recenzija spomenutog proizvoda. Kako? Zašto? Smatram da beauty blogerice imaju veliku odgovornost prema svojim čitateljima, naravno ovde mislim na ozbiljne, a ne weekend blogerice koje su počele pisati zarad drugačijih motiva. Dakle, u 4 dana mogu se istestirati i steći mišljenja o dekorativi, lakovima za nokte, eventualno kremi za ruke, ali o preparativi za lice i telo? Možda grešim, ali kako u 4 dana neko primeti da mu je koža hidrirana, zategnuta, da su nestale sve bore i pigmentacije na licu? 
Sastojci- nije potrebno biti farmaceut, fitoterapeut ili dermatolog, ali pre pisanja o proizvodu i njegovim sastojcima bilo bi dobro saznati okvirne informacije (sve je dostupno na internetu), te iste preneti čitaocima. Uglavnom se o njima slabo piše, ili se samo spomenu. Kao čitateljka želim znati šta se krije u toj bočici! I ne, ne želim doktorsku disertaciju o tome, već pojašnjenje u dve proste rečenice- šta to sve tačno radi, kome je namenjeno, kome nije :)
Plaćene recenzije- mač sa dve oštrice. Osobno, nemam ništa protiv da bloganje postane biznis (ne zato što ja to radim, već zato što postoji hrpa ozbiljnih blogerki koje i te kako pomažu brendovima da prodaju proizvode, hteli to brendovi priznati ili ne). Ali postoji jedan problem sa plaćenim recenzijama- većinom su vrlo pozitivne, praćene savršenim pridevima uz hiperventilirajuće podvriskivanje osobe koja ih predstavlja. Prestala sam pratiti nekoliko stranih blog/vlogerica upravo zbog neiskrenog HYPE momenta opšte histerije. Postoji nešto što se zove lično dostojanstvo i poverenje čitalaca koje nije stečeno preko noći, ali se i te kako može izgubiti za čas posla. Mislim da svako treba doneti odluku koja ga najviše usrećuje, ali ja osobno biram da ne čitam i ne pratim takve autore. 

5. Photoshop.com
Blogeri na raspolaganju imaju različite alate za uređivanje fotografija, između ostalih tu je i Photoshop. Sasvim je u redu na fotografiji podesiti osvetljenje, boje (korigovati tako da budu najidentičnije realnim bojama), ali nije u redu ispeglati kompletno lice do neprepoznatljivosti. Davno sam počela pratiti jedan blog i autorku istog sam smatrala savršenstvom bez mane. No, kada sam devojku ugledala na fotografijama sa jednog, pa drugog event-a, nisam mogla doći sebi od šoka! Automatski mi je postala odbojna i svaki naredni post o puderu, korektoru ili rumenilu postao je prava agonija u smislu- šta je od ovoga stvarno, a šta ne? Kao čitateljka moram se glasno zapitati gde je granica? Blogerice su obične devojke, žene... niko na svetu ne izgleda poput modela s naslovnica i sasvim je u redu imati proširene pore, poneku bubuljicu, nepočupane obrve (ne šumu, ali ako kojim slučajem obrve nisu ocrtane lenjirom- let's chill), brkove? :) Okej, sad sam preterala. Osnovna higijena i uređivanje se očekuju od osoba koje pišu o lepoti, bez ljutnje. Ali fotošopiranje do iznemoglosti- no, no. Mislim, kako ja kao čitateljka da procenim retuširani proizvod?

6. Nema odgovora/Nema interakcije
Kratko i jasno: ako već pitate određeno pitanje na kraju teksta, a čitaoci pročomentarišu, eventualno i sami postave dodatno pitanje- zašto im ne odgovarate? Možda grešim, ali osnovna svrha i poenta bloganja je interakcija sa čitaocima. Nije neophodno istog trenutka natipkati odgovor, ali neko je zarad vas odvojio vreme svog života, pročitao tekst, napisao komentar- budite toliko pristojni odgovoriti. Niste J. K. Rowling, imate toliko vremena (a trebali bi imati i pristojnosti) da se posvetite čitaocima koji se uredno vraćaju da vide odgovor. Cheers!


I am a blogger...

1. (Dobro/Zlo) namerna kritika vs. Konstruktivna kritika
Ima nešto u tim kritikama :) U ovih 17 meseci bloganja moram priznati kako se niti jednom nisam susrela sa zlonamernim, bezobraznim, arogantnim komentarom od strane čitatelja. Čak naprotiv! I iz svog iskustva ne mogu napisati kako je to pročitati pokudu, ali nikada nije kasno da mi se i to dogodi. Nije da želim, ali spremna sam na kritiku. Ono što većinu buni jeste razlika između kritike i njene konstruktivne verzije. Kritika sama po sebi nije loša stvar, loša može biti samo namera onoga ko je daje- sigurna sam da vam se dogodilo da, nakon što pročitate tekst, skrolate niže na komentare, čitate jedan za drugim i onda naiđete na sirovu zloću i ogorčenost. Ja se uvek zaustavim i takav komentar čitam nekoliko puta pokušavajući razumeti i zamisliti osobu koja je to napisala. Često se pitam šta je to uticalo na takav izliv ljutnje i negativnosti i kako to popraviti (tendencija ispravljanja krive Drine mi je u genima). Nikome od nas nije amputirana sujeta i teško je pročitati malicioznu kritiku. Ali i osoba koja kritiku prima ima veliki udeo u toj priči. Ja prihvatam sugestiju, prihvatam da mi se ukaže na grešku i znam da ću se potruditi da se ista ne ponovi, ali ima ono nešto zlo u ljudima što im ne da mira, što ih hrani, a nije dobro. Ukoliko u kritici postoji dobar, valjan argument- hajdemo o tome popričati. Ali ako neko baca raw hate na vas, ok je zaštititi se. Upravo zato ja sam za opciju autorizacije komentara, ne radi neobjavljivanja (ja sam do sada objavila svaki komentar, osim spam-a), već radi podrobnije analize istih, ukoliko to zahtevaju. Uostalom, moj blog je moje happy place!
Konstruktivnu kritiku zaista nije teško napisati, a pokazaću vam i kako:
Dakle, no drama. Ljudi smo, sve se možemo dogovoriti. Uostalom, ako vam kao čitaocima ne odgovara sadržaj, tematika bloga, kao ni njegov autor/ka, slobodni ste da za sebe potražite nešto bolje. Hvala nebesima, pa nam svemogući internet omogućuje to :) Na kraju dana, blog je privatno vlasništvo i samo autor bloga određuje na koji će se način nositi sa različitim situacijama.

2. Linkovi do bloga...
Više puta obrađivana tema koju ne mogu preskočiti, no sigurna sam da ćete razumeti. Platforme za pisanje bloga (Blogspot/Wordpress) omogućuju da se na iste registrujete u par koraka, te da formirate svoj avatar (ona mala sličica koja stoji kraj vašeg imena). Kada ostavljate komentar na blogu, a pri tom ste i sami/a bloger, nema potrebe da linkate put do svog bloga. Još jedna vrlo iritantna i posve bespotrebna stvar je ostavljanje komentara ''reda radi'' a da tekst niste ni pročitali, samo da bi zalepili link do bloga. To nije dobar način samopromocije i većina će se složiti da na takve komentare ili ne odgovara ili ih potpuno ignoriše. Ja na primer, kada primetim da avatar sadrži hiperlink do nečega (uglavnom bloga) sama kliknem i pogledam o čemu se radi. I to ću napraviti svaki put sa zadovoljstvom, ali vas molim da ako već komentarišete, napišete nešto s dušom i srcem, a ne reda radi :) Hvala :)

3. Read all ABOUT ME! // Za PR menadžere, ljude zainteresovane za saradnju i sve radoznalce na svetu :)
Uh, ovo je kod mene vrlo važna specifičnost. Zašto? Zato što Crossing Beauty piše osoba koja je iz Srbije, a sa pisanjem bloga započela je u Hrvatskoj u kojoj živi već 5 godina (da, pišem o sebi u trećem licu). Pišem na ekavici- ne zato što sam mučki provokator :) već zato što bi bilo vrlo licemerno da pišem na hrvatskom jeziku (koji odlično poznajem u govoru i pismu), a da se u budućnosti na nekom event-u ili na ulici sretnem sa curama iz blogosfere i progovorim, bilo bi odmah ''Al' se ova folira!''. To sam što jesam, govorim i pišem kako najbolje umem i razumem (često je to miks srpskog i hrvatskog, al' kad se fakat zaljubim u neku reč- moram je imati :D)- ako neko ima problem s tim, žao mi je, ali to ne mora nužno biti moj problem. I nema potrebe da me se usmerava u Srbiju zbog ekavice ili u Hrvatsku zbog lokacije, ja ovaj blog nisam počela pisati zbog PR uzoraka, okupljanja, promocija ili nečeg desetog. Ne želim biti bahata, samo sam imala potrebu pojasniti malo ovaj slučaj ljudima koji su konstantno zabrinuti za moj nacionalni integritet i prosperitet :) Ja sam Jugoslovenka. Edition 1984. 
;)

4. Forum- online kutak za razmenu ideja, kreativnu raspravu, preteča blogova? Ili pogodno tlo za razvoj najsvežijih tračeva i kleveta?

Nedavno sam se našla u nebranom grožđu. Znate ono kad ste bili mali, pa vam se nešto dogodilo prvi put ikada? Uzmimo za primer laž, probajte se setiti kad vas je neko prvi put slagao. Sad ispadam potpuna naivčina, ali nedavno sam upućena na jedan od foruma na kojima se zdušno raspravlja o beauty blogovima i njihovim autorkama. Postavljena tema delovala je vrlo uljudno dok svojim očima ne videh o čemu se tu zapravo radi. Sveopšta pljuvačina, maliciozno prozivanje određenih pojedinaca- ukratko show program. Čak i neobaveštena ja uspela sam dešifrovati pojedince iza i ne tako kreativnih nick-ova :) I sad, po ko zna koji put od kad sam pročitala većinu toga... pitam se čemu to? Čemu sujetni napadi? Izlivi pametovanja i sveopšteg gazdovanja? Zašto je naš mentalitet toliko deformisan i zašto nemamo pardona ni prema kome? Zašto pljujemo po nečijim fotografijama? Pa nemaju svi DSLR fotić, lightbox, muža profesionalnog fotografa, babu u Sephori i tetku farmaceuta! Pre nego se ospe paljba po drugima, trebali bi otići do najbližeg ogledala i pogledati dobro taj odraz. Jesmo li savršeni? Bez greške? Ko nam je dao pravo da budemo verbalni sadisti prema drugima? Ja sam godinu dana slikala sa kamerom na telefonu! Jesam li nekoga time uvredila? Povredila mu sujetu? Odmah da razjasnim, niko nije spomenuo mene ili moj blog konkretno (zapravo jeste, u pitanju je pohvala za pisanje o sastojcima), ali me ljuti drskost i kukavičluk pojedinaca koji će se potpisati anonimno ili kako god, otvoriti account na nekom forumu i dok na Facebook-u ili blogu svoje koleginice ostavljaju srcedrapajuće komentare u fazonu ''Super si, samo nastavi'', na forumu licemerno grme o manama te iste koleginice koja je imala srama! počupati obrve ovako, slikati swatch onako ili biti proglašena za najbolju blogericu u novom broju Bazara/Elle/Cosma, a zapravo je to dobila preko veze! Jer- na Balkanu smo, to se tako podrazumeva. Zašto je teško prihvatiti da postoje ljudi koji vole to što rade i koji su primećeni i respektovani zato što su u svom radu pošteno i postepeno napredovali i učili? Zašto odmah insinuiramo kako je to sve palo s neba! I ako vam smetaju nečije obrve, pa pobogu! Ne morate ih vi na glavi nositi. Živite i pustite druge da žive. Ne hranite se zloćom, čula sam da nadima :)

Suma sumarum...
Nadam se da ste uspeli pročitati sve do kraja. Možda sam malkoc preterala s pisanjem, ali nisam se mogla zaustaviti, bez da napišem sve što sam naumila. Kao što sam u uvodu napomenula, ovo je samo nekakav nasumični tok misli koje sam želela podeliti sa vama i nadam se da mi ne zamerate. Nikoga konkretno ne želim da povredim, isprovociram ili nanesem zlo. Samo želim da mi u komentarima napišete svoja zapažanja i razmišljanja na gore obrađene teme. Šta vama smeta iz ugla čitatelja, a šta iz ugla autora, u slučaju da pišete? Ako imate kakvu kritiku :), predlog, ideju- bilo bi mi drago da pročitam šta se krije u vašim lepim, pametnim glavicama :)
Do tada, ostajte mi zdravo i dobro i budite najbolja verzija sebe.
Ja biram da budem Unitato :) Nedelja je, mogu :D

* sve fotografije preuzete su sa Pinteresta

Šaljem vam pregršt pusa, do narednog posta!




SHARE:

78 comments:

  1. Došla sam do kraja :)) i odličan je post te potpisujem sve što si rekla. Za statistiku me nikad nije bilo briga i mislim da opterećivanje s istom nikako ne može ići u korist blogu, pravopis i gramatika su mi također važni te nakon svakog napisanog posta još jednom preletim pogledom preko teksta čisto da se uvjerim da mi se nije potkrala kakva greškica, što mislim da bi svi mogli raditi jer fakat ne uzima previše vremena. Dalje, vloggere uopće ne pratim jer su mi uglavnom dosadni, znam da je okrutno, ali naprosto je tako, nisam se previše ni trudila da budem iskrena. Općenito najmanje pratim beauty blogere (samo vas par) jer me to sve najmanje zanima, ali mi iskreno već i modni blogovi padaju u drugi plan jer su neki dosta monotoni ili su već toliko razvikani da imam dojam da se oblače samo za sponzore pa mi onda to više nije fora. Volim vidjeti različit sadržaj, iskrenost, pratiti autore koji se zezaju na svojim blogovima te su neopterećeni savršenošću teksta, slika i zajednice koja ih prati. Volim vidjeti promjene, jer svi se konstantno razvijamo pa zašto to ponekad i ne primjeniti na blog :)

    Čekala sam od tebe ovaj post i nije razočarao :)
    Šaljem jednu nedjeljnu pusu, bilo je dobro započeti dan uz ovo <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja, pre svega hvala što si odvojila vreme da pročitaš moj nedeljni roman :D
      Slažemo se u potpunosti.
      Mislim, svi smo mi samo ljudi, koliko savršeni- toliko i nismo, nekada nam pukne motivacija, pa smo na stand by-u i to je sasvim u redu.
      Dopada mi se kako si napisala ovo za promene- one su konstanta i sasvim je u redu preneti ih na ono što volimo i čime se bavimo.

      Hvala još jednom i hvala za pusu <3 :*

      Delete
    2. Potpis na Matein komentar. Ona je sve to tako lepo slozila pa nemam sta vise da dodam :)

      Delete
  2. Verbalna dijareja, moja nova omiljena reč! :D

    Jako, jako dobar tekst! Baš mi se dopada tvoj način razmišljanja i mogu se složiti sa celokupnom pričom. Ja moram da priznam da sam imala problem sa tim da mi blogger sam "pegla" slike i ljudi su me pitali zašto tako loše editujem. :8

    Otišla sam na odredjeni forum da napravim nalog i tražila konverzacije o blogerima, mogu reći da nisam ni bila svesna hejta koji samo -proklamovani bjuti eksperti gaje prema blogerima. Zato uvek odem na reddit da se smirim jer je community bolji nego igde.

    I ja sam primetila kod nekih blogerki jako nadmen ton u pisanju ako to uopšte može tako da se kaže i iskreno, prosto sam prestala da čitam i prešla na neki drugi blog. Ja baš pokušavam popraviti pisanje jer mislim da mi apsolutno ne ide tako da mi je i ovo bio mali wake up call :D

    Super početak dana, jedva sam čekala da vidim najavljeni post! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ilona, veliko hvala na iscrpnom komentaru, smatram se privilegovanom zato što imam najbolje čitaoce na svetu!
      Drago mi je da sam doprinela bogatijem vokabularu haha :D

      I sama sam imala isti problem- na mom laptopu, u programu za editovanje sve 5! Postavim fotku ovde- katastrašno! Na jednoj mi je čak oko sive boje i toliko sam bila luda više od popravljanja, da sam odustala :) Tako da... na jednom LOTD postu imam Terminator oko haha :D

      Moje iskustvo s forumima je loše, uopšte se ne želim opterećivati tuđim mišljenjem.
      Svako ima pravo na njega, a ja imam pravo da me ne zanima :)
      Najlakše je popljuvati.
      Reddit je super stvar, al' se snalazim samo kao čitateljka, nikako kao autor :D

      Ne bih se složila da ti ne ide pisanje, uostalom- niko od nas nije profesionalni spisatelj, greške se događaju i najboljima (ja sam gore ciljala na aljkavost koja se ponavlja iz posta u post, pa mila majko, dete u 1. osnovne ne bi tako brljalo...). Napredujemo i menjamo se svaki dan, kako je napisala i Matea :)

      Hvala ti puno na komentaru <3

      Delete
    2. Ilona, Miša, ne znam u kom formatu zapisujete fotkice - ako u .jpeg, sledeći put probajte da ih zapišete u .png, pre nego što ih "obesite" na post :).

      Delete
    3. Probala sam i .png, mislim da mi je čak ta ''Terminatorka'' bila u .png formatu :D Nekad te neće, pa neće :)
      Hvala za savet, obratiću pažnju :*

      Delete
    4. U Dnevniku Bridget Jones sam prvi put čula za izraz verbalni proljev i jako mi se svidio, da ga barem mogu češće koristiti :D Ali da ne shvatiš krivo, ne mislim da je tvoj tekst verbalni proljev hahahahha, nego upravo suprotno, iako nisam točno sigurna što bi bilo suprotno od toga. Verbalni izljev cvijeća? Ne znam, ne znam...
      Slažem se sa svime što si napisala, bila sam i ja na dnevnom redu na kojem forumu i to me nimalo ne dira. Samo me zaprepastila količina negativnosti na toj temi i baš to, pogledajte sebe prvo u ogledalo a onda krenite komentirati ostale. People in glass houses and stuff.

      Delete
    5. Hahahaha :D Nasmeja me od srca sada <3
      Verbalni procvat hahaha :D

      Da ti budem iskrena, meni ti Forumi nikada nisu bili ''the thing'' kojom bih se bavila... onak', previše ljudi, previše pametovanja, prepiranja. Posećivala sam svojevremeno forume o zdravlju, mila majko koliko je tu stručnjaka! :D (sarkazam)
      Dobro je sve dok o tebi pričaju, razmišljaju i dušebrižno žele da ti ''pomognu''. Na kraju, ako neko ospe paljbu po tebi, ljudi će želeti videti o čemu se tu radi, klikaće na blog da pročitaju i voila- eto nama poseta :D Jer blogeri misle samo o statistici (sarkazam II). Hvala hejterima haha :D

      Samo opušteno, haters gonna hate, likers gonna like <3

      Delete
    6. Nema veze sa temom, ali evo, ako to netko cita, mozda mu pomogne. Ako imate google+, tamo na njegovim postavkama ima opcija gdje se gasi i pali uljepsavanje slika. Ta opcija utice i na slike na bloggeru i pegla ih. Imala sam na pocetku isti problem i jedna dobra dusa mi je javila kako rijesiti problem...

      Delete
  3. Najavila si ovaj post jučer na Facebooku i ja sam ga čekala i pročitala u jednom dahu uz jutarnju kavicu i mogu ti reći da je ovo odlično štivo za nedjeljno prijepodne.
    Odličan mi je digitalni pravopis :D Kad se govori o gramatici i pravopisu, to je moja struka i prije mi je puno toga smetalo, no jednostavno sam se isključila i rekla samoj sebi da to neću nikome uzimati za zlo jer nije fer od mene, ali također sam jako negativno iznenađena da ima toliko nepismenih ljudi koji ne znaju osnovne stvari kao što je npr. veliko i malo slovo... I slažem se s tobom za psovke jer mislim da im tu nije mjesto.
    Vloggere ne pratim, kao ni forume tako da o tome nemam što za reći.
    Photoshop ne znam koristiti i to je vječna tema. Mišljenja sam da nitko nije savršen i ne shvaćam potrebu prikazivanja sebe kao porculance lutke, ali tko voli nek izvoli.
    Pratim puno blogova (većinom beauty), ovisno koliko imam slobodnog vremena na raspolaganju. Nekad ne čitam svaki post na blogovima koje pratim jer me ne zanima neki određeni proizvod, ali na većini blogova koje pratim mogu naći nešto što me zanima. Također volim kad se nađe koji off topic post :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja ex susedo :* toliko mi je drago da ti se dopada ovaj moj uragan od misli :)

      Ja nisam profesorka književnosti, pravopisa ili gramatike, nemam potrebu da ispravljam celi svet- piši kako želiš, ali neke elementarne stvari moraju da se ispoštuju.
      Jednostavno moraju.
      Svakome se potkrade greška, ali ne mogu da verujem da neko toliko traljavo piše i brlja i niti ne pokušava da se ispravi.
      Photoshop ima palac gore za uređivanje profesionalne fotografije, scene, predmeta, ali nikako za deformaciju tela i lika. Na kraju, srešćemo se negde. Neko će se definitivno uplašiti :D
      I to je sasvim u redu- birati pročitati ono što te zanima.
      Nema ljutnje.
      Pogotovo kad se zaređa sve jedna ista recenzija o istom proizvodu- nismo svi zainteresovani. Meni je zanimljivo jedino kad se pojavi nešto novo (i skupo), čisto da vidim kako je više ljudi doživelo taj jedan proizvod :)

      Veliko hvala na komentaru, uživala sam čitajući ga :)

      Delete
  4. Mishky, pametnica moja <3 Jako lep tekst, veoma poucan a zanimljiv i pitak. Maturski rad (ako vec ne peroid pre njega) je "poslednji voz" da se nauci pravilo o razmaku posle znaka interpunkcije a ko to do tada nije naucio, mislim da ni nece i ne potresa me toliko :) Nisam kao ti "grammar nazi" ali naravno da mi je lepse kada citam tekst u kojem je sve na svom mestu :)
    Forume ne citam i moze da pise ko sta hoce, meni je bitno da ja znam koliko sam truda i ljubavi ulozila u nesto. I slozicu se sa tobom, nije mi jasno cemu pljuvanje bilo koga?! Polazeci od sebe, bilo bi me sramota komentarisati druge jer prva nisam savrsena i svako od nas bi mogao pronaci sto mana kod drugih, samo ako to zeli.
    Komentare odobravam i svaku kritiku prihvatam ali postoje ljudi koji ispoljavaju neverovatnu kolicinu mrznje i agresije i tome nema mesta na mom blogu. Postoji devojka koja je poznata po tome, cak sam njen jedan komentar objavila kako bih joj odgovorila a sledeci vec nisam. Moje srecno mesto i moje pravo da takve ljude drzim dalje od sebe.
    Sve u svemu, uzivala sam citajuci :)
    P.S. Dugacak post - dugacak komentar, sorry :)
    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad si me podsetila na maturski iz srpskog i engleskog jezika :D Đizs, kad se setim!
      Al' dobro je, prošlo je :D I nije bilo matematike :fiju:
      Meni je u biti smešno kad vidim da neko trpa zarez gde stigne- u fazonu, zarezi, su, na, rasprodaji, ud'ri po njima, bez milosti :D

      Slažem se za komentare, ja sam autorizaciju uvela zbog spam-a i zbog trolova (srećom, još ih nema), te izbegavanja međusobnog vređanja i prepucavanja.
      Očito da postoji više persona koje su poznate po takvom načinu ophođenja i ja se uvek pitam- kako žive same sa sobom.
      Uživala sam u komentaru, nemoj se izvinjavati nikada na tome!
      Piši uvek i onoliko koliko želiš <3

      Delete
  5. Da budem skroz iskrena - inace ovakve postove ne preferiram jer mi uvijek djeluju kao da autor nameće neka svoja pravila ili shvaćanja drugima i ocekuje od njih da se ravnaju po njemu; no bez obzira na to - ovaj tekst nije imao ni trunke tog egoizma ili zlonamjernosti u sebi :) stvarno se vidi da si dala savjete iz srca i na konkretne stvari koje nisu nekakve nebitne sitnice nego vrlo vazne sastavnice danasnjeg komuniciranja u internet svijetu. Slazem se sa 90% toga, naravno imam i neka svoja mozda mrvicu drugacija razmisljanja o nekim stvarima navedenim (vjerujem da plaćene recenzije mogu biti iskrene, a i recimo sastav osobno ne volim navoditi previse osim ako se radi bas o kremama za lice jer nekako ne smatram da sam strucnjak za to i testiram sve na sebi i drzim se osobnog dojma, ne nekakve sire slike o tom proizvodu), ali u vecini toga gledamo isto na sve to. I mene osobno dosta odbije manjak pismenosti, prostacenje i imam dojam da sam to prerasla, no opet ako je netko tako opusten i veseli ga, zasto ne, danas svi mogu naci publiku, znam da sam jednom cak citala kako jednu osobu nervira ako blogeri ne koriste "obican" tj ulicni rjecnik jer djeluju umisljeno i neprirodno. A meni je opet obratno :D
    U svakom slucaju naucila sam i nesto novo u ovom tekstu i super da si ga napisala :) moze i vise ovakvih! :D :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Roseybelle :) hvala na iskrenom komentaru.
      I sama sam bila u teskobi pre objavljivanja posta zbog toga što mi namera nije pametovanje (ne smatram da znam sve, imam još puno za naučiti i radujem se tome) ili vređanje bilo koga. A možda će se neko pronaći u opisima, no bila sam otvorena.
      Svako ima pravo na svoje mišljenje i stavove i nije normalno da se uvek svi ono svega slažemo 100%- pa na šta bi ovaj svet ličio da svi jednako mislimo?

      Nikada nisam bila za prostakluke, jedno je ''opušteniji pristup'', a nešto sasvim drugo biti neumesan i raspojasan bez kontrole :D
      Slažem se, kako svaka roba ima svog kupca, tako i svaki pisani sadržaj ima svog čitaoca.

      Drago mi je da ti se dopada sve gore napisano i hvala puno na podršci i komentaru :*

      Delete
  6. Veoma poučan post, kako za čitatelje, tako i za autore blogova. Ja sam relativno kratko u svemu ovome, ali sam primetila da postoji dosta netrpeljivosti među nekim blogerkama, pogotovo onim koje su već uspele da izgrade svoje ime u blogovanju. I zaista mi nije jasno zašto se ljudi bune oko tuđih obrva, načina šminkanja, lakiranja noktiju itd...svako ima pravo da odluči za sebe šta mu se sviđa, a šta ne. Bune se i oko toga ko dobija proizvode na recenziju, a ko ne. Možda sam glupa, ali meni je logično da će neko ko je dugo u svemu ovome i ima publiku dobiti nešto od neke kompanije, a ne neko ko je bukvalno juče napravio blog.
    Što se tiče gramatike, slažem se sa tobom. Neke najosnovnije stvari koje su i navedene u onim slikama, moraju da se znaju. Ne može se pitati neznam, sobzirom, dali...te stvari su mi sada pale na pamet i jako me nerviraju, kao i odsustvo razmaka posle znakova interpunkcije. Primetila sam na jednom blogu da je autorki u komentaru na kulturan način ukazano na to da bi trebalo da stavlja razmake jer je tako gramatički ispravno, na šta joj je ova odgovorila da nije u pravu. Konstruktivne kritike bih uvek prihvatila i zatim potražila na internetu da li je stvarno tako, a ne davala odmah svoj zaključak.
    Inspirisala si me na komentarisanje, izvinjavam se što je ovako dugačko. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Tanja, hvala na komentaru i hvala što si pročitala ovaj tekst :)

      Na žalost, bili deo toga ili ne, ta netrpeljivost je očita. Meni su se čitateljke obraćale s pitanjima vezanim za prepiranja između blogerica o kojima, iskreno zborim, nisam imala ni pojma.

      Tema oko dobijenih proizvoda je ''old school'' i kako s jedne strane razumem da čitateljima i novijim blogericama ne bude baš pravo zbog toga, s druge strane potrebno je vreme, kvalitetan pristup, neusiljenost i brendovi će doći sami. Zašto? Njima je to najjeftinija reklama i preporuka, ali i oni imaju pravo da biraju blogere čiji im je rad drag i srcu mio :) Nema ljutnje.
      Treba biti vredan, treba pisati onako kako misliš da je ispravno, o proizvodima treba iznositi objektivne recenzije i na taj način zadobiti poverenje čitalaca. Sve ostalo je kratkog daha.

      Znaš kako, najlakše je se naljutiti. Za to ti ne treba neka posebna pamet ;)
      Ako ti neko ukaže na dobronamernu smernicu, ok- nije te ubo u oko :)

      Prestanite se izvinjavati, volim sve vaše komentare, kratke i dugačke <3

      Delete
  7. Puno tema za razmišljanje, lepo si ih obradila. Definitivno imaš talenta da iskopaš 100% odgovarajuću sličicu :D, posebno mi se sviđa infografik o digitalnoj pismenosti i naravno, unitato lol.

    Htela sam da prokomentarišem svaku stavku posebno, ali sam se u međuvremenu setila jednog odličnog teksta - pronašla sam ga prošle godine i često mu se vraćam - a koji između ostalog, govori upravo o fenomenu razobličavanja ljudi na forumima, blogovima i socijalim mrežama. Vredi ga pročitati, pa ostavljam link (www.bastabalkana.com/2013/12/sta-mi-je-donelo-blogovanje-da-li-ima-koristi-od-bloga-blogovanja).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sugerisali su mi nekada davno da razmislim o tome da budem pisac ili advokat :D
      Guess what?
      Ja postala koktel zubni tehničar/ekonomista/freelance blogger :D

      Hvala ti za link, rado ću pročitati.
      Uostalom, nas dve golicaju poprilično slične teme, pa sam sigurna da ću voleti to što pročitam.
      Ne znam, nikada nisam volela seciranje (mislim na ono na času biologije), pa ga ne praktikujem ni u verbalnom obliku.
      Uvek sam za opciju- živi i pusti druge da žive. Osim ako me taj neko drugi ne smeta direktno ili ugrožava- e, onda progovaram :)

      Hvala ti :*

      Delete
  8. I AM A READER FIRST! :-) Pisem ovaj komentar iskljucivo kao neko ko prati odredjeni broj blogova iz prostog razloga sto cesto potrebne informacije o odredjenom proizvodu koji planiram da kupim ne mogu dobiti od radnica u trgovinama,iz samo njima poznatih razloga (u mom poslu se podrazumjeva da znam vecinu o tome sto radim i cime se bavim). E sad, nakon opsirnog opisa moja zamjerka je definitivno ignorisanje komentara,nas, citalaca! Ja rijetko kada komentarisem, prosto ne vidim potrebu da pisem hvalospjeve, ali ako nesto pitam, to je obicno konkretna stvar i ne shvatam blogere kojima je tesko odgovoriti na postavljena pitanja,a pritom imaju ukupno 5 komentara, cime god da se bavis, imas vremena da napises dvije recenice. Necu navoditi imena takvih blogova ali meni licno se desilo da pitam gdje se odredjeni proizvod moze pronaci (pritom je blogerka iz iste drzave kao i ja) ili da li postoji vece,manje pakovanje, i odgovora ni u najavi... naravno takve blogove prestanem pratiti i problem rijesen,ali stvarno sam se bezbroj puta zapitala zasto je tesko odgovoriti na postavljeno pitanje! Sorry na ovako dugom komentaru, nisam sklona tome, ali me ovaj text odusevio i nagnao na komentar! Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su omiljene tete u loaklnom DM-u koje kupcima rafalno, na svako pitanje, odgovaraju sa ''Ne znam'' :D Pa kako ne znaš... aaaaaaa!!!
      Mislim da ću jedan od ovih dana nekoj od njih otvoreno sugerisati da sazna :D

      Slažem se, meni smeta ista stvar.
      Sve što si napisala- sve si u pravu.
      Ne znam koliko obaveza da se ima (ja konkretno imam posao s radnim vremenom od 10 sati, imam porodicu, majstore u kući svaki drugi dan, 4 psa, mačku, svekrvu haha :D ) postoji valjda elementarna pristojnost da se na pitanje odgvori.

      Ne izvinjavaj se, hvala ti što si pročitala i prokomentarisala :)

      Delete
  9. Jako je lep post, i mogu ti reći da apsolutno isto razmišljamo. :)

    ReplyDelete
  10. Stigla sam do kraja posta i onda su me dočekali i dugi komentari koje sam pročitala, ali moj nadam se neće biti veliki. :) U svijet bloggera sam ušla prije neka 2-3 mjeseca i od tada sam se nagledala i načitala mnogo toga. Slažem se sa svim napisanim u tvom postu, osim što nemam šta da kažem vezano za pr proizvode i plaćene recenzije i slično tome. Ono što meni najviše smeta kod drugih bloggerica jeste gramatika, i to sve što si ti navela. A najgore od svega mi je kad još podeblja tu nepravilno napisanu riječ, to me automatski otjera sa bloga. Niko nije savršen i svako može da napravi takve greške, ali ipak su to neke osnovne stvari vezane za pravopis.
    Kako god, odličan post sviđa mi se jer je sve realno i iskreno napisano. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Mina, veliko hvala na vremenu izdvojenom da post pročitaš.

      Pratim tvoj blog i želim ti puno uspeha u daljem pisanju.
      Radi ono što voliš, onako kako voliš i sve će doći samo po sebi.
      Nije sva sreća u PR proizvodima, iako je lep osećaj kada te kontaktira određeni brend s ponudom za saradnju. Sve će to doći vremenom, veruj mi.

      Hvala još jednom :)

      Delete
  11. Ovo je najbolji post koji sam pročitala u zadnje vrijeme i smiješno mi je da uopće nije recenzijskog tipa. :) Samo bih se od svega navedenog nadovezala sa par stvari. Prva- ako je post o recenziji, predstavljanju nekog proizvoda koji blogerica nije dobila kao PR uzorak i na kojem joj nitko ne plaća apsolutno ništa (odvojila je svoje novce i sama piše svoje utiske koje je stekla o proizvodu) - mislim da ima pravo na svom blogu pisati što želi, kako želi, sa stranim slengovima, bez zareza. Nitko je ne plaća za to i post ne moram biti savršeno i profesionalno odrađen jer klijentela to ne zahtijeva. Ona piše prvenstveno radi sebe, jer je očito da to voli, a čitatelji će joj već natuknuti gdje je pogriješila. Na greškama se uči. Kao drugo- slažem se sa time da je potrebno neko vrijeme da bismo se upoznale s proizvodom, izvukle najbolje od njega i to na najbolji način prezentirale čitateljicama. Recenzije se ne mogu pisati nakon par dana. I sama sam se na početku uvijerila u to. Nakon što napisah brzinsku pozitivnu recenziju, tjedan-dva nakon, proizvod mi nije djelovao. Osjećala sam se posrano (s oproštenjem). Zato si treba dati vremena. I kao treće- nemam apsolutno ništa protiv kada blogerica odluče podijeliti malo svoje privatnosti (dakako, sve ima svoje granice), mene to osobno više privuče kod blogerice, jer se nekako osjećam povezanijom s njom. Poistovjećujem se. Nekad mi iskreno bude dosadno čitati- ovo je proizvod, evo slika. Gotova priča. OK, da li se tebi osobno proizvod slikao, preferiraš li tu boju, s kojim outfitom takav makeup inače nosiš...? Takva neka mala doza privatnosti stječe povjerenje kod čitatelja i ljudi će rado i sutra kliknuti na tvoj blog. Da ne duljim više, želim ti reći da mi se ovaj tvoj post jako svidio, nisam ga smatrala uvredljivim, ponižavajućim nego veoma inspirativnim i motivacijskim. I upravo si zaradila još jednu osobu koja će svaki dan kliknuti na tvoj blog jer si iskrena. xoxo, G :) P.S. I još jedna stvar (kako sam ovo mogla zaboraviti), ne bih imenovala blogericu, nisam osoba koja podiže tenzije jer smatram da svatko ima pravo raditi na svome blogu što mu se prohtije, ali sam nedavno odustala od praćenja te osobe iz razloga što se doslovno uzdiže u nebesa, uvjerena je da je njen rad najbolji na svijetu (ako i je, zaslužila je, ali nema smisla da to spominje u sve i jednom postu) i nikad, apsolutno nikad nije odvojila vrijeme da odgovori svojim čitateljicama nešto konkretno osim- Hvala. Doduše, čak se i hvalila da ona nema vremena pratiti ikoga drugoga, čitati blogove i te stvari. Mislim da većina nas ima poslove, muževe, ljubimce, kuću, zdravstvene probleme, ali opet sjednemo i odvojimo 10 minuta da vidimo komentare i potrudimo se odgovoriti na većinu, jer kao što si rekla- netko je odvojio svoje vrijeme da pročita to što si napisala, onda je u redu udostojiti se i tu osobu počastiti dostojim odgovorom. Evo ga, sada sam stvarno gotova. :) Oprosti na dugačkom komentaru, hahahhah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Haha, ne znam po koji put- ne izvinjavajte se zbog komentara, ovaj kvadratić nema limitiran broj slova kao sms poruka, tako da- raspišite se :) Ja volim čitati.

      Hvala na iscrpnom mišljenju, cenim to.
      Vezano za privatnost- samo umereno. Ja osobno nemam potrebe da budem informisana o tome koliko je neko danas jeo, prehodao, koliko je puta bio u toaletu. Takođe, nekakva sušta intima- nema smisla. Pokušavam zamisliti sebe kako pišem o svom mužu i našoj vezi... no way! Ali to sam samo ja i neka piše ko šta želi, znam samo da meni osobno takve stvari nisu gušt i preskačem ih. Naročito ako su praćene lažnom patetikom.
      Not likey.

      Ne znam kako bih prokomentarisala ovo iza ''P.S.'' jer se slažem sa svim što si napisala.
      Nekakvo međusobno poštovanje bi trebalo postojati, ako želimo sarađivati i dalje :)

      Hvala na svemu, uživala sam u čitanju komentara.

      Delete
  12. Kao što ću nekada uraditi "Izgledaj najgore što možeš" tag (zato što si me ti tagovala), tako ću i prokomentarisati članak koji se odnosi na stvari koje ne komentarišem, opet, zato što si ga ti napisala. Tvoja kultura, iskrenost u kombinaciji sa činjenicama i humorom mene uvek iznova osvoji i vrati na tvoju stranicu.
    Rednim brojevima, jer mi je tako lakše da odvojim sebi i ne ponavljam se:

    1. Svaki treći/peti čovek je nepismen u Srbiji. (nisam sigurna koji je broj u pitanju, ali poruka je jasna)
    2. Neki ljudi nikada neće shvatiti da statistika ne igra ključnu ulogu. Ne igra. Igraju kontakti, prisutnost na web nebu, kontinuitet, estetski momenat (surovo, površno ili kombinacija – istina je žao mi je) i kvalitet.
    3. Svako ko javno razapinje u cilju traženja podrške ili komentarisanja drugih u pežorativnom kontekstu, govori o tom čoveku, a ne o njegovoj meti. No takav uvek ima publiku koja je srećna da podrži budalaštinu, jer, mentalitet je takav – a to je tema za drugu diskusiju.
    4. Zna se šta se kada, kako, gde može i treba naplatiti. Ko zna, zna, ko ne zna taj živi u ubeđenju da to nije stiglo do nas. Vrlo prosto. Može se napraviti balans držanja ličnog kredibiliteta, u kombinaciji sa biranjem onih ljudi i kompanija sa kojima želiš da radiš i zaradiš. No, sve dok ljudi budu besplatno pisali za portale i radili stvari zarad “slave” (a kasnije kukali) – ne bukvalno slave, ali ja to zovem: “Radim za slavu, ne za novac”, tako će ih i drugi ceniti, te Ih u tom smislu, ne bih dalje komentarisala. Jasno ti je da ciljam na balans i vrednovanje sebe i vremena, kao i to da se ne shvata sve bukvalno i da gađa na specifičnu osobu, jer nije tako.
    5. Fotošop treba znati. Ali isto tako treba biti uporan, istrajan, naučiti kako se neke stvari rade, a ne zamišljati da uz pomoć filtera i blur opcije, neko neće shvatiti koliko si se namučio da napraviš “profi” prikaz. Već mesecima radim u nekim programima na poslu i još uvek nisam svesna koliko nisam znala šta ikako se radi, pa i pored toga ne obrađujem neke stvari dok ne budem sigurna da će te finese koje će doprineti kvalitetu, a da neće napraviti nerealan prikaz. LJudi ne razlikuju lepo/realno, od preterano obrađenog i nerealnog.

    Priča: Gledala sam emisiju na TLC-u, gde je glumica objašnjavala sa čime se susrela kada je upoznala tim koji radi časopis Playboy. Devojka koja je pozirala za naslovnicu, čekala je da joj na grudi i zadnjicu zalepe (i povežu sa drugim delom tela) specifičnu traku. Zašto? Da bi ti delovi tela izgledali kao da stoje savršeno i podignuto. Naravno, u PS-u je te trake zahvaljujući njihovim osobinama jednostavno ukloniti tamo. Prokomentarisala je: “Zašto joj to rade, pa ko još u REALNOM životu izgleda tako?”. Odgovor je glasio: ”Dušo, niko ne izgleda tako”. Poruka je jasna.

    6. Interakcija je ideja, valjda.
    7. Što se tiče komentara, odnosa i stvari vezane za to, videla si i znaš moj stav na tu temu, a kako se tebi obraćam, onda da ne ponavljam ono što znaš.
    8. Za kraj, jako mi je krivo što ljudi imaju potrebu da konkretno tebe komentarišu na temu relacije SRB/HR. Meni je to jedna dodatna pozitivna stavka kada si ti u pitanju i srećna sam da vidim da poštuješ kulturu i tradiciju zemlje u kojoj živiš, a da pritom ne zaboravljaš odakle si. Osiim toga, volim taj mix koji mi često mami osmeh dok te čitam, ili slušam u videu, kada uhvatim sebe kako mi je drago što imaš priliku da živiš “mješoviti brak”.
    Nisam fan ovih članaka, a bilo ih je dosta u poslednje vreme na ovom internet nebu, no ljudi smo i svi imamo nekada potrebu manje ili više javno nešto reći. Polazim od sebe koja sam to isto uradila za rođendan.

    Jesam li ja ovo iskucala ceo jedan post na ovaj tvoj? Jesam, ali članak nije za kratak komentar. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam zaboravila na tag :)

      Osvrnuću se na br.4: Apsolutno se slažem s tvojim mišljenjem. Sve se može naplatiti, ako se ume i razume kako. Sveopšte razapinjanje saradnje i brendova ne vode ničemu, samo produbljuju ionako nedovoljno jasan jaz. Ukoliko blogera kontaktira brend XY i ponudi mu saradnju, ne smatram drskim da bloger ponudi cenu za obavljenu uslugu- jer to je usluga. Ono gde leži problem je neozbiljno shvatanje blogera u globalu- no za to su odgovorni samo blogeri (no hard feelings, ali zbog neodmerenih izjava i histeričnih ispada sve nas se trpa u isti koš), te lakomost i halapljivost pojedinaca na novac. Integritet se teško stiče, a lako gubi.

      Neko vreme bila sam, haj'mo reći deo modne industrije i svedok torture i neophodnosti da se ugodi perfekcionističkim zamislima dizajnera :) Meni je to tada bilo super zanimljivo, imala sam 17/18 godina, ali danas ne bih imala živaca da me neko prska s 2 boce laka za kosu samo da mi se guzovi ne treskaju dok hodam :D
      True story!

      O poslednjoj stavki napisala sam sve što imam :)
      Nema ljutnje. To sam što jesam i bilo bi mi drago da, pre nego se krene sa razapinjanjem kome ili čemu pripadam- a zar je važno?, ljudi odvoje par minuta i pročitaju onu sekciju ''O meni''.
      Simple as that.

      Neka si iskucala, ja sam sa užitkom čitala.
      Hvala za komentar i kao što sam napisala gore- nisam zaboravila na tag :*

      Delete
  13. Mislim da se dosta gramatičkih grešaka događa zbog brzine pisanja i kompova koji zezaju. Ne svi.
    Što se tiče galame u blogosferi oko napada na neke koji pišu- čula sam ali sam toliko izvan sve te priče pa neću komentirati, jer nit sam upoznata nit sudjelujem. Ono što sam dosada naučila u životu je- oko nekih stvari ne isplati se živcirati.
    Uvijek će biti netko kome smetamo i tko će probat pljuckati. Po meni su nepotrebna ova pusta opravdavanja na koja nailazim po blogovima. Nit se netko treba opravdavati, nit mi se iskreno da čitati toliko lamentacija o tome kako netko zao na nekom trećem mjestu radi pi*darije (sad ne mislim na tebe). U jednom trenutku cijeli feed FB mog bloga bio je zatrpan ogorčenim blogericama i followericama i njihovim pogledima na nekog tko zločesto komentira. Blog bi prvenstveno trebao biti ugodan dio života, i nama koji pišemo i vama koji čitate. to ne znači da teme moraju biti lagane, ali mislim da se puno previše energije troši na ljude koji, iskreno, to ne zaslužuju.
    Isto volim dobiti reakciju na svoj komentar, jednako kao što se trudim odgovoriti svima kod sebe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Z,
      Na istoj smo talasnoj dužini.
      Ova rečenica koju si napisala ''Blog bi prvenstveno trebao biti ugodan dio života, i nama koji pišemo i vama koji čitate... , ali mislim da se puno previše energije troši na ljude koji, iskreno, to ne zaslužuju''.
      Ja ih još ponekad umem nazvati emocionalnim vampirima, ali da mi piju krv na slamku dopuštam isključivo pojedincima do kojih mi je stalo, ugl. članovima obitelji :D
      Ostali, daleko vam lepa kuća :)

      Hvala ti na iskrenom komentaru i hvala na vremenu izdvojenom da pročitaš moje memoare :)

      Delete
  14. pa ti si uoblicila u post sve sto se meni vrzma po glavi :D bravo, odlicno napisano. verbalni proljev hahahahah, upravo. i ono cico i maco i duso i slatkice ljepotice kao odgovor na svaki komentar... :/ but whyyy :D ja ne tepam ni svojoj djeci toliko. i pravdanje "fanovima" po fb radi nepisanja od 5 dana ne volim, pa ono saberi se, nisi selebriti, nije nitko ni skontao da te nema. :D eto, ja sad ovo o svom citalackom ukusu, dobro je pa ima mnostvo blogova, pa svatko svoje apetite i preferencije moze da zadovolji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ne videh Lady Gagu da se izvinjava ikome što je nema već neko vreme :)
      Uostalom, zna li ko gde je ona? :D
      Šalu na stranu, sve mi je jasno.

      Hvala za pohvale, velim- možda sam na početku bila po malo nesigurna šta činiti, pisati ili ne (s obzirom da je ovih dana žalopojka style baš aktuelan, nisam želela patetisati), ali evo, tu sam gde jesam sa sve gore napisanim.
      Uostalom, svako ima pravo na mišljenje :)

      Delete
  15. Jako lijepo napisano i totalno se slažem s tobom. I sama sam grammar nazi pa me izluduju nepismeni ljudi, pogotovo oni koji kao blogeri imaju odgovornost pisati smisleno i biti pismeni. Ne smeta me to toliko kod cura koje su tek počele, nemaju puno pratitelja niti kvalitetan sadržaj pa svojom nepismenoscu ne mogu zaraziti velik broj ljudi, koliko me to iritira kod cura koje imaju puno pratitelja pa bi samim time trebale biti odgovornije i obzirnije prema svojim čitateljima. U zadnje se vrijeme dosta pisalo o plaćenim recenzijama sto mi ima smisla kod velikih i kvalitetnih blogova pa je i brendovima isplativo, ali primjetih da su upravo te cure poprilično nepismene, sto je žalosno. Mislim da nijednom brendu nije u interesu da ga predstavlja polupismena osoba koja zapravo ne zna napisati kvalitetan tekst. Slažem se s tobom i u pogledu interakcije sa čitateljima jer i sama najviše cijenim blogerice koje se potrude odgovoriti na svaki pojedini komentar. A sto se nekih nesavrsenosti tiče, cak su mi i simpatične jer se kroz njih vidi da se radi o stvarnoj osobi koja ima iste probleme kao i njeni čitatelji. Jedino sto mi je bas grozno jer skreće fokus sa onog bitnog su upadljivi brkovi na slici na kojoj se nastoji prikazati boja ruža na usnama. To mi je neprihvatljivo ako se radi o osobi koja ozbiljno doživljava svoj blog i želi napredovati. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja Kristina, brendu je u interesu samo da se raširi lepa reč, pozitivan dojam i da se poveća prihod od prodaje. To je moderna prodaja i u njoj nema skrupula :)
      Pa ko još ne bi pristao na besplatnu promociju i reklamu novog proizvoda?!?
      Znam da ja bih!
      Tema o plaćanju usluga je započeta, ali ne i definisana do kraja što je mana.
      Ali verujem da će se razvijati dalje i ponavljam, ja sam za plaćanje usluga promocije, recenziranja XY proizvoda jer kao potrošači često ne razmišljamo o veličini i moći prodajne mašinerije, pa se srdimo na glasonoše :)
      Joj, sad sam ovo spetljala, ali se nadam da me razumeš :)

      :D Brčići na slikama imaju poseban krug pakla haha

      Hvala na komentaru i na čitanju :)

      Delete
  16. Odličan post! Ovako, i samu sebe uhvatim gdje u brzini pisanja radim nesvjesne greške a čak i prilikom komentiranja na ostalim blogovima. Svoje tekstove provjerim i nekoliko puta prije nego ih objavim kako bi se uvjerila da sam sve greške ispravila. Ovo sa znakovima se i ja slazem u potpunosti. Što se tiće slika, tu sebi ne mogu puno pomoći jer nemam dovoljno dobre uvjete za fotke ni aparat neće svaki put da sudjeluje a bi ga najradije razbila o zid. Sto se tiće sastava tu ga uno i ne razumim ali ako je naisano da ga mogu koristiti svi bez obzira na dob to ću i napisati. Velika slova i linkovi u komentarima i mene zivciraju, nekad sam i ja bila takva ali s godinama covjek nauči kako treba pisati i komentirati. Prezivjela čitanje i pisanje dugog komentara a htjela sam to skrartiti koliko sam mogla. Gdje zivis u HR?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ljudi smo- grešimo. Pa ispravimo. Padnemo, pa ustanemo.
      To je sasvim normalna stvar.
      Uostalom, nisu ista pravila pravopisa i gramatike u svim zemljama na Balkanu (niti na svetu), što je opet u redu.
      Polako, doći će vreme kad ćeš biti u mogućnosti nabaviti bolji fotić, pa poraditi na svemu što misliš da treba poboljšanje.

      Hvala na komenaru i čitanju :)

      Delete
  17. Pročitah ovu postčinu jutros preko moba, pa rekoh da sad i konačno ostavim komentar. :D
    Ne znam što bih posebno dodala, a da već nije rečeno. Nisam se baš osvrnula na cijelu buku koja se odvija posljednjih dana jer niti nemam potrebu. Ono što me strašno bode u oči, ne sad već neko duže vrijeme, jest ta konstantna pljuvačina po blogericama. Pri tom mislim na baš gnjusne komentare koji nisu ugodni ni osobi kojoj je komentar upućen, a niti čitateljima, znam da meni nije. Posebno na blogovima cura koje se zaista trude i ne zaslužuju da se netko tako ophodi prema njima bez valjanog povoda i razloga, pa niti tad.
    Ne znam, da ti budem iskrena ja kad vidim puno drame na jednom mjestu se totalno povučem sa strane i baš mi dođe da pobrišem blog i nestanem jer me sve to počne živcirati lol. :D No, na kraju dana gledam svoja posla i naučila sam zadržati svoje mišljenje za sebe i ne dijeliti ga sa svakim. Rijetki su oni kojima se može vjerovati.
    I tak... o verbalnoj dijareji pojedinih persona neću govoriti radi vlastitog dostojanstva ( :D ) , ali ekavica mi je oduvijek bila kul pa samo ti nastavi po svom. :D Ne razumijem zašto bi nekome to smetalo o.O Ja te volim čitati i rado svratim. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš je postčina :)
      Dobra reč.

      Ja npr uopšte ne volim dramu, al' svaki put se nađem u sred iste, ili makar kao posmatrač u fazonu- vidim i ono što ne bih trebala. Pitam se zašto, to me baš prati kroz život...
      I onda se krenem smarati sa stvarima koje me se direktno ne tiču i onda shvatim da sam glupa :D

      Nije mi se dogodilo još da dovedem u pitanje svoj blog i postojanje istog.
      Stvarno ne patim da me čita milion ljudi, čak sam više za neki uži krug čitatelja koji su na istoj valnoj duljini sa mnom i mir.
      Ta drama, pljuvačina, šizenje i ludenje jednih na druge je samo pokazatelj kako evolucija ne ide samo u napred, if you know what I mean.
      Život je prekratak za glupe, stresne sadržaje.

      Ovo za ekavicu i ''odakle si mala?'' mi je uvek full zabavno :)

      Hvala što me voliš čitati i hvala što se uvek vratiš :*

      Delete
  18. Potpuno se slažem sa svime što si napisala. Bio mi je užitak čitati post. Osvrnut ću se samo na neke navode. Već sam vidjela da se raspravlja da li beauty blogerice trebaju pisati gramatički ispravno. Naravno da trebaju! Nema veze pišeš li ti o kozmetici, modi, nakitu ili o ruskom realizmu ili filozofiji bitka, objavljuješ nešto na internetu, ljudi te čitaju i trebaš znati gramatiku. Ako nisi u redovnom školovanju naučio, uloži u pravopis i gramatiku pa nauči sada. I ja sam grammar nazi i ne podnosim vidjeti neke stvari, posebno mi se diže kosa na 'biti će'. Kaže se 'bit će', a 'će biti'. Dakle, ako želiš pisati, prvo nauči kako pisati.

    Što se tiče sadržaja, vidjela sam svašta. Čitala sam jednu blogericu koja je u postu napisala pet! rečenica. Ali hej, ako je to ono što ti želiš, tvoja stvar. Ne volim ni ja recenziju od par riječi nakon koje imam osjećaj da je sve rečeno, a opet mi nekako nešto fali. Moram priznati da sam i ja u početku mogla napisati bolje recenzije, ali odlučila sam da ću se više truditi i napisati sve što bi nekkoga moglo zanimati o tom proizvodu. Pišem tek 8 mjeseci, ali učim usput. A to je i cilj, da se razvijaš i postaješ bolji s vremenom.

    I također mi smeta kad blogerica ne odgovori na komentar, to mi je baš bzvze.

    Što se tiče dijeljenja svega sa čitateljima, ja bih dijelila sve što ima veze s time o čemu pišem. Nikad ne bih pisala o svojoj vezi, bilo s dečkom, roditeljima ili prijateljima. To nije ničija briga.

    A što se tiče foruma, naišla sam na temu u kojoj su pljuvali hr. fashion blogere. Nevjerojatni su mi takvi ljudi, zar nemaš pametnijeg posla nego pljuvati po nekome drugome?

    Sve što si rekla stoji i potpuno se slažem, suvišno je i komentirati dodatno, ali htjela sam podijeliti neka svoja razmišljanja, zapravo samo nadodati na tvoje :D Raspisah se baš. Tvoj blog mi je jedan od dražih i uvijek čitam, iako ne komentiram uvijek :D Samo tako nastavi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ekspert, ali po meni je najbolja recenzija onda kada napišeš onako kako bi želela da pročitaš kod nekog drugog. Ne u smislu kopiranja, nego da sama sebi odgovoriš na pitanja koja bi te kao čitateljku zanimala.
      Mene npr zanima sve! Zanima me čak i da li se ta maskara razliva na kiši, pa ako nema kiše, ja fino uđem pod tuš, odvrnem vodu i pravim se Englez :D
      Ponekad samo haha.

      Drago mi je da si napisala neka svoja zapažanja, uvek volim videti kako drugi ljudi razmišljaju- nije baš ni normalno da se svi oko svega slažemo.

      Kod nas ima jedna izreka, uvek joj se nasmejem, ali je apsolutno tačna:''Nek' komšiji crkne krava!''.
      Ono, samo nek' je drugima loše, a ako im nije loše- evo palacanja jezikom i biberenja do mere gde ti se smuči što si ljudsko biće.
      Ja sam se uvek pitala- jel do mene, ili do vaspitanja (hvala mama), nikada me nije zanimalo šta se u tuđem kazanu kuva. Ako nekome ide, ja se veselim i učim ako želim isto to. Ako ne želim, onda imam poštovanje prema ljudima koji su uspeli. Očito da nešto rade kako treba.
      Najlakše je oplesti po neargumentovanom laprdanju :D

      Tebi hvala i želim ti puno sreće u daljem pisanju.
      Inače, dopada mi se tvoj blog i rado pratim sve što napišeš :)

      Delete
  19. Kako si mi izmamila osmeh na Jugoslovenka edition 1984. I ja sam iz te edicije :) Ali, da sad napišem nešto u vezi sa opštom temom posta. O ovakvim stvarima ne volim da čitam često, ne volim da pričam uopšte, ali volim da vidim šta to meni interesantni ljudi imaju da kažu na tu temu. Iako nisam pobornik kulta istomišljeništva, meni se mnogo dopada kako ti razmišljaš i nivo tolerancije koji ispoljavaš. Verovatno na sve teme iz posta na koje si pokušala da daš svoje viđenje imam veliku saglasnost i generalno razmišljamo slično. Možda bih imala šta da dodam, ali ne i da oduzmem, a to što bih eventualno dodala nije ništa radikalno. Tvoj smisao za humor je divan pored svega ovoga :) baš mi je drago što sam odvojila vreme za jedan ovakav post :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, sad te još više volim :D
      Nisam znala da smo generacija!

      Hvala ti što si odvojila vreme za čitanje posta, stvarno sam se raspisala, ali to kod mene ide kao rolling stones :)
      Smisao za humor možda u manjoj meri, ali smisao za sarkazam je moj zaštitni znak, zato je bolje da izbegavam široke mase haha :D Linčovali bi me.

      Hvala ti, znači mi puno saznanje šta ljudi koje cenim i čiji rad pratim imaju da kažu na neke stvari koje mi se vrzmaju po glavi :*

      Delete
  20. Ovo nije post na koji se odgovara jednom rečenicom. Pročitala sam ga u jednom dahu, odličan je, savršen. Sve si i sama lepo rekla, a čitala sam i komentare na post gde su devojke to sve potvrdile. Nemam šta puno da dodam, došla sam samo da kažem bravo!!!
    Neko ko sebe naziva blogerom mora da zna osnove pravopisa (bar ono što se uči u školi), mora da ima solidne fotografije koje će pružiti realan prikaz toga o čemu se piše (namerno sam napisala solidne jer nemamo svi super duper aparate), mora da bude iskren sa čitaocima (ovde mislim na plaćene recenzije) i da ima interakciju. Takve osobe čitaoci lako prepoznaju i vraćaju se na blog sa zadovoljstvom.
    Forume i ostale gluposti ne želim da komentarišem jer ih nikad nisam ni volela ni posećivala a tebi želim da ostaneš takva kakva jesi (to je ona tačka 3 u odeljku bloger :)) Eto, samo sam to htela da podelim, nadam se da nije preopširno :) :-* L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Lidija, hvala ti.
      Mi smo počele pisati u neko slično vreme, ako se ne varam i uglavnom nas prate slične zgode i nezgode :D
      Treba biti svoj, ne unižavati druge i svojim primerom dati ohrabrenje i motivaciju da svet oko nas bude mrvicu lepše mesto za živeti.

      Hvala još jednom na divnom komentaru :*

      Delete
  21. Ne bih mnogo da dužim, jer su ovo sve teme za detaljne i duuuge diskusije, tako da najkraće što imam reći jeste ,,Sve se da rešiti kada postoji želja za tim.'' Složićeš se, na Balkanu želje za rešavanjem problema nema. Nije mi jasna da instant zajedljivost kada neko nešto dobro uradi, dobije, naplati, itd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa generalno posmatrano- nema, ali ja sebe ne trpam u koš sa generalno svima :) pa mi je sve jedno. Ako mi odgovara, ja fino hoću, ako mi ne odgovara- ja biram da neću :)

      Stvarno mi ne gori pod nogama da budem najbolja, najlepša, najpametnija, najplaćenija, naj... whatever. Samo nek' smo zdravi :D Biće blogova i mirođija.

      Delete
  22. Mnogo mi se dopada post,volim tekstove bez cenzure koji su iskreni a opet ne nameću nešto nego jednostavno autor kaže šta ima i šta želi bez ustručavanja. I sama sam alergična na neke stvari koje si nabrojala ,sve u svemu jako dobro ,kvalitetno i korisno,delim dalje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada i da se na kraju posložilo onako kako sam želela da bude- nenametljivo i iskreno, od srca.
      Hvala ti puno i srećno u daljem radu :)

      Delete
  23. To Misha!! Post za desetku!! Puno si toga napisla i sve ima smisla. Apsolutno dijelim tvoje mišljenje koje si podijelila.
    Pratim nekoliko blogova i prije svega mi se sviđa kad vidim osobno razmišljanje blogerice. Kad post odiše ljubavlju prema tome o čemu se piše, kad je iskren i realan a ne nametnut od druge strane.
    Forume na pratim zbog prevelikog broja pametnjakovića, komentara koji idu u krivom smjeru, sveznalica...
    Općenito, danas je teško naći nekog iskrenog bez skrivenih interesa i namjere.
    Ti si meni ful kul, hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Đu <3

      Hvala na podršci, drago mi je da ti se dopala ova mini lobotomija misli :D
      I ti si meni full cool :*

      Delete
  24. Draga moja, mene su ta pravila što, kada, kako, zašto toliko smorila da mogu reći da sam bila najsretnija kada sam počela i kada sam bila neopterecena tuđim mislima, izrugivanjima i tračevima. Zasad ću ti komentirati da si napisala odličan i poučan post a kasnije ću se vratiti još jednom pročitati, već je u bookmarks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam utisak da, jednom kada budeš proglašena za nešto naj (nebitno šta tačno, najboljeg studenta, radnika meseca, blogericu godine) postaješ meta raznih insinuacija, komentara i napada (na žalost). Tu je ključni momenat u kome samo ti odlučuješ kako ćeš se postaviti. Ja sam uvek za opciju IGNORE, to ljude najviše iritira.
      Bez graje, buke, jednostavno staviti na ignore zlurade komentare i ljude i ograditi se na način da te to ne pogađa u meri koja utiče na normalan život.
      Najbolje da svi postanemo Prozak nacija i udavimo se u svom jadu :D

      Hvala ti, radujem se mogućem budućem komentaru :)))

      Delete
  25. Jako dobri savjeti i opazanja! Odmah klikcem ovaj Follow gumb na bloglovinu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treperi mi telefon, kaže: imate novog follower-a na Bloglovinu :D
      Hvala, baš mi je drago da ti se dopada tekst.
      :)
      Hvala na praćenju <3

      Delete
  26. Došla sam i ja do kraja. Odličan post! Potpisujem sve što si rekla o sadržaju bloga, mene osobno najviše smetaju loše recenzije proizvoda, a pogotovo kad se iz aviona vidi da je osoba plaćena da ih napravi, jednostavno mi je teško vjerovati toj osobi sviđa li joj se zaista proizvod ili pak ona osjeća dužnost napraviti pozitivnu recenziju iako joj se proizvod baš i ne dopada. Veliki sam protivnik onih hype recenzija proizvoda koji imaju katastrofalne sastojke. Mislim, u redu je ako to toj osobi odgovara, ali ja kad vidim da je 2. sastojak alkohol, ne mogu uzeti na riječ da će i meni sigurno odgovarati.

    Što se tiče gramatike, i to je jedna vrlo bitna stavka i drago mi je da si ju spomenula. Ja osjećam dodatni pritisak pošto blog vodim na engleskom jeziku, pa radim proofreading bar 3 puta prije objave posta da vidim jesam li sve rekla što sam htjela i jesam li to napravila na dobar način da je i drugima razumljiv.

    Na kraju, mislim da je većini blogerica najgore kada ih ljudi blate preko anonimnih profila, po meni je to nevjerojatno zločesto od tih osoba jer netko ulaže svoje vrijeme, novac i trud kako bi drugima pomogao, a netko treći se nađe iza svog ekrana i ide vrijeđati čisto sa svrhom kako bi se bloger osjećao loše.

    Još jedna završna misao, drago mi je da sam otkrila tvoj blog i što te sada slijedim. Veselim se novim postovima! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala :)
      U redu je biti plaćen za recenziju, PR objavu (niko još nije postao gadljiv na novac), ali kao što sam napisala- i sama imam problem s legitimnošću te recenzije. Nije da pametujem, ali mi je teško verovati da je autor recenzije zaista pošteno isprobao (ono, u svim potrebnim uslovima, kroz određeni vremenski period) i osetio dejstvo ili odsustvo istog.
      Evo, neka mi niko ne uzme za zlo, ja takve autore ne mogu pratiti.
      Ok mi je PR objava primera Temptalia- ona retko fantazira o proizvodima, jednostavno ih poslika, napravi swatcheve, napiše rečenicu, dve i ćao :)
      Ali mi nije ok da neko štanca recenzije preparative kao na fabričkoj traci. Ne znam, čini mi se nemoguće da u 7 dana rezimiram utiske o 3 nova seruma i 2 kreme :)

      Ja tvoje pisanje pratim od kad si počela i imam samo reči hvale- vezano upravo za stil i tačnost pisanja.
      Fotografije i magiju minimalizma... da ne idem naširoko- samo nastavi raditi fenomenalan posao, dušu odmorim kad sam kod tebe u gostima :)

      Ja sam npr vrlo emotivna osoba i to znaju samo moji ukućani. Kada upoznajem nekoga iz ''spoljašnjeg sveta'' :) često zauzimam hladniji stav i skeniram, odmeravam, posmatram.
      I kad god se dogodi situacija da me neko iz tog ''spoljašnjeg sveta'' pokušava povrediti, samo si postavim pitanje: Koliko mi je ta osoba u životu/ za život bitna?
      Odgovor odlučuje kako ću dalje postupati.
      Zloća će biti dok je sveta i veka, mi im ne možemo zabraniti da budu zli.
      Ali ljubomora, zavist, podmetanje noge drugome... sve to radi veliki haos u glavi. Na početku deluje poput droge, opija, zanosi, no kako se dejstvo širi, osoba upada u začarani krug gubljenja poverenja, gubljenja prijatelja i na kraju ostaje sama, ogorčena i jadna.
      Ja takve ljude uvek žalim, ali ne dugo.

      Još jednom od srca hvala što si pronašla vremena i strpljenja da pročitaš ove misli što sam ih prenela na blog, drago mi je da se slažemo i hvala na praćenju.
      Trudiću se da ne izneverim ;) :*

      Delete
  27. Evo sam ovaj post pročitala po drugi put! Toliko si toga napisala (rekla) na pravi način, da sam ja, inače poznata pričalica, ostala bez teksta! Pravopis, tračanje, neiskrene recenzije, Photoshop (koji ja ne znam koristiti!), ekavica...potpisujem svaku tvoju riječ.
    Nije mi jedino jasno (ipak sam ja nova u blogo svijetu!) na što si točno mislila kada si govorila o avatar hiperlinku? Molim te, možeš li mi to objasniti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Marijana, hvala ti, stvarno sam srećna da se većini ovo moje izlaganje nije bilo degutantno nametanje.

      Avatar s hiperlinkom je kada preko imena/nick-a koji stoji uz komentar (na mom avataru je moja slika i piše ime Misha), prevučeš mišem i vidiš da imaš dozvolu za klik (doslovno kada pređeš strelicom preko imena osobe koja komentariše vidiš da je tu link i da te vodi dalje na profil te osobe). Ako je osoba koja komentariše bloger, u profilu piše ime bloga i onda fino klikneš i odeš videti šta ta osoba piše :)
      Nije potrebno da ti komentator u komentaru napiše:

      ''Hej, super post!
      Sviđa mi se boja.

      www.http://beautychatroombymarijana.blogspot.com/ ''

      Nadam se da te nisam još više zbunila :)
      Dakle, glupo je linkati link do svog bloga u komentarima jer... je glupo! :D
      Takva samopromocija je pogrešna.

      Delete
  28. Pročitala sam post već 3 puta i nikako da ga komentiram (prvi put jer sam bila na mobitelu, pa sam lijena tipkati, a drugi i treći put jer nisam stigla pročitati komentare do kraja :D )
    Iako generalno ne volim ovakve postove jer ono, što itko ima ikom soliti pamet što i kako da radi (osim ako ga netko nije baš pitao). No ovo je post u kojem si dala i dosta svojih mišljenja za neke teme koje nisu isključivo "pametovanje". I sama volim da je tekst gramatički točan i dizala mi se kosa na glavi dok sam čitala neke poprilično nepismene blogerice, no odlučila sam da to nije vrijedno mojih živaca (jer me stvarno to iznervira), tako da izbjegavam takve blogove i odem na njih jedino ako mislim da će sadržaj posta biti zanimljiviji od razine mog nerviranja :) nemam potrebu im pisati da su nepismene niti davati im savjete jer barem su danas, u doba interneta, sve informacije na dohvat ruke, pa tako i pravopis i gramatika, a da o spellchecku i sličnim alatima da ne pričam :)

    Što se tiče plaćenih recenzija, ja nisam za njih, ali za plaćene suradnje u drugim oblicima svakako jesam no ne znam koliko smisla imaju bijesni/ogorčeni tekstovi (ili oni koji to nisu, ali će autsajderu djelovati tako) na PR-ovce.

    Što se tiče ekavice - ja uisitinu ne vidim zašto bi se ikome morala opravdavati zbog toga i objašnjavati. To si što jesi i stvarno ne vidim u čemu je problem što pišeš na ekavici. Pa što ti onda ne prigovore što pišeš i na engleskom, ni to nije 'rvaCki. A ako netko baš ima primjedbu, linkaj mu taj "o meni" dio i to je to :) (iako se nadam da je više riječ o tome da ljudima nije jasno zašto netko u HR piše na ekavici, a ne zato jer to osuđuje)

    Kritike - treba znati razlikovati kritiku i sugestiju, a čini mi se da je mnogo više kritika nego sugestija. Straaaaašno mi idu na živce drame oko toga tko je što kome komentirao i razapinjanje takvih žena. Posebno kad je riječ o sugestiji ili popularno zvanoj "konstruktivnoj kritici". Ma ni ovima s negativnim kritikama ne treba dati prostora, moderiranje komentara i to je to. A ne trošiti svoju energiju na negativu. Jednostavno sam odlučila isključiti se i ignorirati takve drame koje se svako toliko događaju po statusima na FB ili na blogovima jer se netko drznuo komentirati kako bi netko mogao maknuti brčine ili što je već aktualno - kao što rekoh, trudim se ne pratiti :D

    Vjerujem da bih imala još štošta napisati, ali ovaj mali prozorčić za komentare me izluđuje i ne da mi se skrolati gore-dolje da vidim što sam sve napisala :D

    Uglavnom, kao neki konačni zaključak bih rekla da je meni baš super jer me uopće ne zarezuju te stvari, čitam koga volim, komentiram kome volim (i ne osjećam dužnost komentirati svaki post), pišem što volim i kad volim, iako imam svoje mišljenje o svemu, trudim se ignorirati kokošinjac jer sam blog počela pisati zato jer volim kozmetiku i jer mi je to baš lijep i dobar način za opuštanje i želim da to tako i ostane :)

    Ako se još nečega sjetim, dopišem kad odobriš moj komentar i vidim ga "u komadu" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nives, pa sto godina te nema! :D Sad mi je još draže da sam napisala ovo, zato što si ostavila odličan komentar.

      Drago mi je da postoje ljudi koji razumeju na šta sam mislila pod opisom gramatičkih grešaka. I upravo to- blogger omogućuje da fino, nakon tipkanja, pregledamo kompletan tekst u samo par minuta. Ne znam zašto ljudi ne paze na to, radi se o kardinalnoj sramoti na kraju krajeva. Znam da bi mene bilo sramota da objavim tekst sa hrpom pravopisno/gramatičkih pogrešaka.

      Već sam pisala gore- plaćena saradnja za PR objavu ili prikaz noviteta (kao što radi Temptalia)- može, sve ostalo ja preskačem pošto sam svedočila razvojnom putu jedne UK blogerice kja je počela sjajno, savršeno, da bi na kraju postala prodajni skaut kozmetičke kompanije (što je super, ali nemoj mi uvaljivati netačne informacije ''a la'' reklama).

      Ja sam tu stranac :) i zaštićena sam od strane RH kao stranac :)

      Hahaha brčine :D Ma ljudi si generalno dopuštaju previše. Volela bih da sam rođena u 19/početkom 20. veka gde su još uvek postojali nekakvi maniri, suzdržavanje od izliva bljuvotina na sav glas. Ali zapalo me da živim sada, ne smem se puno žaliti :)
      Život je previše kratak za drame, naročito ako nisu tvoje osobne drame.

      Sasvim je normalno i očekivano od naše generacije :) da ima formiran karakter i mišljenje, slažem se s tobom oko većine stvari koje si napisala. I sama pratim rad blogera širom sveta, ne komentarišem svaki put, ali čitam.
      Hvala ti na čitanju, zaista mi znači kada nekoga zaista zanima šta mislim. Nisam niti u jednom momentu poželela držati nekome predavanje o bilo čemu, za to postoje škole, ja nisam profesor.
      Mislim da je potrebno s vremena na vreme izaći iz butterfly zone i s ljudima podeliti komadić sebe (ne previše) i pokazati ko i kakvo razmišljanje stoji iza tog naslova.
      Slobodno se seti još nečega :)
      Drago mi je da si se uključila <3

      Delete
    2. Ma tu sam ja, čitam te redovito, no kako se to uglavnom svede na čitanje na mobu negdje usput, većina toga što bih i htjela komentirati ostane bez mog komentara jer sam lijena tipkati na mobitelu :)
      Što je zapravo šteta jer znam da i meni komentar znači (naravno, ne onakav s linkom - kako si to lijepo opisala), ali eto... Zato nekad ostavim komentar iz 4. pokušaja, kao za ovaj post jer je tema koja baš traži komentar :)

      Slažem se za plaćene suradnje poput Temptalie, baš kao što su B&M napisale, nije recenzija jedini oblik suradnje :)

      Za tebe strankinju - neka si ti zaštićena od strane RH kao stranac, ali rekao bi moj dragi "fućkaš granice, ja sam građanin svijeta".

      Brčinama ja zovem i svoje, da se ne bi netko kasnije našao uvrijeđen i da ne bih sad ja proizvela novu dramu :D
      Slažem se da si ljudi dozvoljavaju previše i da je danas malo ljudi s manirama, ali baš to, tu smo gdje jesmo, pa ono, trebamo se pomiriti s time :D

      I da ne misliš da sam mislila da pametuješ, ne, baš suprotno, svidio mi se post jer nije tipičan takav u kojima netko nekom govori što da radi i kako da bloga :)

      A dijeljenje komadića sebe, da, ja sam tu jako škrta, ali podržavam ovakvo "otkrivanje" sebe :)
      Takvo da, drame ne :D a još manje pravljenje drama od gluposti :D

      Ako se sjetim, još ću ja komentirati :D

      Delete
    3. Mustaći su super aksesoar :D I ne razumem zašto se diže frka oko dve dlake i ne znam čega, pobogu- ljudi smo, ok, možda nekome ne prija da vidi dlaku, al' nema razloga da se polivamo katranom zbog toga.
      Najjače mi je kad pročitam komentare (ugl. na stranim blogovima) da su blogerice unicorns.
      Onak'... siđite s oblaka, svi smo mi samo ljudi.

      Znam šta si mislila, budi bez brige :)
      Generacija smo, razumemo se.
      :)

      Slobodno se seti, ja se uvek obradujem :D

      Delete
  29. Hjoooj pročitala sam i tekst do kraja i komentare i ostadoh na kraju bez riječi :D Ne znam šta bih dodala a da nije rečeno u komentarima ili u tekstu.
    O svemu ovome već duže vrijeme imam isto mišljenje i sve mi se gadi, bez pretjerivanja. Često zbog toga razmišljam da prestanem pisati, they sucked the fun out of it. Iako si ti ovo sve fino uopšteno pisala, u svakoj stavci sam uvijek pomislila na tačno određenu blogerku na koju se odnosi.
    Najgore od svega je kad se pokušaš isključiti iz svega a onda ispadneš upleten ni kriv ni dužan samo zato jer prestaneš da obraćaš pažnju na nekog pa ispadneš sumnjiv da si anonimac :D a zapravo si ih samo otpratio na svim mogućim društvenim mrežama da te dijareje od ispovijesti, komentara i ulizivanja ne gledaš. Ne nužno sve zajedno na istom blogu ali eto...
    Pratim tek nekoliko blogova u zadnje vrijeme i puno je ljepše a ovi opterećeni neka izgaraju sami u svom nekom ličnom nezadovoljstvu. Ako mi se nešto svidi, otvorim, prokomentarišem, a ako ne, nekoliko puta, onda prestanem da pratim. Ain't nobody got time for that :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ''They sucked the fun out of it'' haha <3
      Znam osećaj, ali nikada, nikada ne treba dovoditi u pitanje integritet svog bloga zarad tuđih previranja ili trenutne atmosfere.
      Ja sam, primera radi, izašla iz svih ''zajednica'', grupa, stranica koje ''umesto mene promovišu mene i moj rad''(sarkazam).
      Imam Facebook stranicu bloga, ako koga zanima to što pišem, zna gde da me pronađe. Internacionalno delim isključivo postove koji su korisni širokim masama (recenzije uglavnom).

      Mene fascinira taj osećaj da smo nekome nešto dužni u smislu da se moramo opravdavati- ne moramo! Ja ne moram ništa, kao ni ti.
      Znači, ako mi se ne dopada nečiji stav, način komunikacije, ponašanje- ja se maknem, ne radim konflikt, samo se maknem.
      Ako taj neko ima problem s tim, nek' ga rešava sa sobom.

      Slažem se.
      Hvala ti puno na komentaru :)

      Delete
  30. Volim pročitati ovakve tokove misli, dođe mi kao neko mini upoznavanje s osobom koju virtualno "znam" i rado čitam. Nemam ništa protiv povremenih "osobnih" postova, dapače. :)

    Inače, slažem se sa svim što si napisala, a posebno bih izdvojila činjenicu kako se integritet dugo gradi, a gubi u sekundi. Ne volim nikome moralizirati, svatko na svom blogu radi kako želi, može i misli da je ispravno, svi imamo svoje razloge... No ja si osobno nikad ne bih dopustila da taj integritet izgubim iz jednostavnog razloga što preveliku količinu energije ulažem u njegovo stvaranje. Što se tiče foruma, već dugi niz godina aktivno sudjelujem na mnogima, i mogu slobodno reći da sam upoznala puno divnih cura, a nekoliko njih su mi postale i prave, dugogodišnje IRL prijateljice. Naravno da povremeno bude svakakvih komentara, ali ja čvrsto vjerujem u onu "People don't see the world as it is - they see it as they are." tako da se previše ne zamaram, već se fokusiram na sebe i svoj rad. I samoj mi se to povremeno dogodi, nitko nije savršen... Ako sam živčana i u generalno lošem moodu, veće su šanse da ću prokomentirati nešto ne baš lijepo za neku drugu osobu, ni krivu ni dužnu. Zato se trebamo truditi raditi na sebi, biti veseliji i zadovoljniji sobom, a samim tim automatski cijeli svijet i druge ljude vidimo u ljepšem svjetlu.

    I još samo da se osvrnem na pravopis - guilty as charged. :D Nisam neki grammar nazi prema drugima, ali smatram da sam poprilično pismena i svoje postove pročitavam i editiram po više puta dok ne budem zadovoljna. Svejedno, jednu grešku radim svjesno i namjerno - jako često pišem zareze ispred sastavnih veznika, iako sam savršeno svjesna da je to pravopisno pogrešno. :D Ali, takav je moj stil pisanja - obično koristim duge, opisne rečenice i zareze na tom mjestu si opravdavam u svrhu "bolje zvučnosti" zbog nabrajanja i sl. To je moj namjerni feler kojeg se ne odričem, pa kome pravo, kome krivo. :D

    A po pitanju kritika - uvijek ću ih rado čuti jer smatram da uz tuđi insight mogu samo rasti i napredovati (čak niti ne moraju nužno biti "konstruktivne" niti dobronamjerne, sve dok nisu apsolutno bezobrazne i dok u njima nema čistog, neodgojenog, neandertalskog vrijeđanja. To ne toleriram, niti ću u budućnosti. Za sve drugo sam apsolutno otvorena. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Petra, hvala na vremenu izdvojenom da pročitaš i prokomentarišeš sve gore napisano :)
      Drago mi je da smo se razumele :) i da postoje ljudi kojima ''instant sreća/popularnost/šta god'' nije prioritetna stvar.
      Tvoj rad pratim već neko vreme i skidam kapu jer imam visoki respekt za sve ljude koji su krenuli from scratch i za sebe sagradili nešto lepo, nešto što vole.

      Pravopis- ne smetaju meni zarezi u vrlo složenim rečenicama (kobasicama haha, i sama ih imam hrpu), već kardinalne greške poput: ne zna se gde de veliko, gde malo slovo; spajaju se nespojive reči; koriste se nekakvi slengovi koje razume samo suseda Mara iz ulice... jednostavno, ljudi dragi, opismenite se. Kad nam je dostupan apsolutno svaki medij- opismenite se!
      :D

      Kritike su sasvim okej, ni ja nemam ništa protiv, ali ako je saopštena na jedan sugestivan način, a ne bahato i bezobrazno. Mislim, jesmo blogerice, naše pisanje zahteva komentare (dobar argument je ovaj prozor za komentare), ali ja osobno ne želim da trpim ničije besne gliste.
      Baš sinoć sam naišla na komentar u kome neko očito ko blogericu poznaje, istu naziva droljom. Bez blama :)
      I šta reći?

      Delete
    2. Ništa, osim sažaliti se nad tom osobom, jer mora da vodi jako tužan i jadan život kad ima potrebu neku poznanicu javno na internetu nazivati droljom. Mislim, ne znam što bih uopće rekla na to, mozak mi pregori instant. :D

      Potpuno se slažem da ne treba trpiti ničije bijesne gliste, zato služi trash gumb. ;)

      Delete
  31. Evo mene dva tjedna poslije posta, ali nikad nije prekasno, zar ne? :D
    Čitala sam ovaj dug i zanimljiv post u pauzama na jednom snimanju na kojem sam šminkala, i tada sam si ga označila kao nepročitanog kako bih se jednom vratila i odgovorila jer to definitivno zaslužuje.
    Sve si lijepo rekla i u većini se slažem s tobom. Volim pismene i lijepe tekstove, odgovaranje na komentare i interakciju s čitateljima smatram vrlo bitnima, cijenim originalnost, ljubav prema onome što radiš i uložen trud. Kokošinjce, nabrijance i anonimce neću ni komentirati, to mi je previše tužno i ružno i iritantno i uopće više ne želim pridavati pažnju takvim negativnostima.
    I ja sam tvoja generacija, i sama sam jugo mix i mrzim trpanje u ladice i dušebrižnike koji te pokušavaju uputiti gdje 'pripadaš'. :D
    Uvijek rado pročitam tvoje tekstove, iako s moba najčešće ne komentiram, ali znaj da sam tu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaga moja <3 :D
      I generacija :*
      Hvala ti lepotice, znam da si tu i cenim to jako.
      Budimo realni, svi imamo živote, obaveze, poslove i kad napokon ostanemo u miru ne želimo se žariti i paliti, već uživati.
      Hvala ti puno na čitanju, znam da sam se malo više raspisala, ali nije išlo kraće :D

      Delete
  32. Nikako da stignem da napisem komentar :) Post je veoma inspiritivan za diskusiju,ali pokusacu da sazmem. I meni smeta polupismenost ali kako vratiti autorku bloga (i njene komentatorke ) na elementarni nivo ucenja pisanja,ako su greske tipa " ni jedan,sta bi ste,bez veze,itd " ? Dozivela sam pre par meseci da mi je jedna blogerka na pitanje zasto nema odgovora ni posle mesec dana,odgovorila velikim slovima da uvek odgovara ali kao i svi ima druge obaveze (ok,ali moglo je to i malim slovima,zar ne? ). Strasno mi ide na nerve kad ostanem bez odgovora na komentar. Svako ima bar toliko vremena. S tim u vezi,evo najsvezije g slucaja: na jednom jako slabo posecenom blogu ostavila sam kom.ali ostala sam neudostojena odgovorom. Da napomenem da je bilo svega 4 komentara,ukljucujuci moj. Pre par dana pitala sam zasto nema odgovora,i neces verovati,posle sat,dva,obrisano mi je i to pitanje i prethodni komentar. Ruzno,u najmanju ruku. Bolje da odmah digne ruke od piskaranja koje zove blogovanjem. U cemu je onda poenta,ako nema feedbacka? Ipak nisam uspela da sazmem,izvini zbog toga. I sa ostalim tackama koje si navela u postu se apsolutno slazem. Kristina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Kristina, zahvaljujem na vremenu koje si izdvojila da tekst pročitaš i napišeš svoje mišljenje.
      Jako cenim to i ne, nemaš se potrebe izvinjavati, volim kad su ljudi otvoreni i konkretni.
      Slažem se s tvojim stavom o odgovaranju na pitanja i komentare iz jednog prostog razloga- ako sam na kraju teksta postavila pitanje vama, čitaocima, te na isto dobila vaš odgovor ili mišljenje, u najmanju ruku je u redu da se na istom zahvalim, eventualno prodiskutujem dalje jer komentari umeju biti vrlo kreativni, zanimljivi, mogu me navesti na razmišljanje :)
      Svako radi kako misli da je najbolje. Na kraju dana, nemamo svi iste prioritete :)
      Meni blog jeste važan, ali nije prioritetan.
      No uvek, ne znam šta radila i koliko bila zauzeta, pronaći ću vremena da komentare pročitam i na iste odgovorim jer to mi je gušt :)
      Hvala ti <3

      Delete
    2. Moram dodati nesto na ovaj komentar, prosto me vuce... Meni i ne smeta toliko ako neko ne odgovori na moj komentar tipa "super si", ali ako postavim konkretno pitanje, zajedno sa jos 3 komentara stvarno ne shvatam kakve su to obaveze da je nemoguce otkucati jednu recenicu :-) i dalje mi je to misterija :-)

      Delete
    3. Misterije su esencija života :D :D :D

      Delete

Thank you for your kind comments, they mean a lot as the best form of feedback :) Feel free to come back anytime! // Hvala na komentarima i vremenu koje odvojite za pisanje istih, oni su najbolji feedback mog rada :) Dobrodošli ste da se vratite kad god to poželite!

© CROSSING BEAUTY. All rights reserved.
Blogger Template by pipdig